...

Moet je nu focussen op je doel of meegaan met de flow?

by

Het einde van het jaar nadert. Het moment om even stil te staan: hoe tevreden ben jij over de voorbije periode?

Op zoek naar geluk, voldoening, rust en ontspanning

In onze opleidingen zien we mensen die vol goeie moed heldere doelstellingen bepalen en gedisciplineerd een actieplan volgen. Anderen laten het liever op zich af komen en houden alle mogelijkheden open. Beide zienswijzen blijken geen succesformule voor voldoening.

Plussen en minnen van een strak doel

Een strak doel geeft richting en structuur aan je leven. Het creëert een gevoel van zekerheid en werkt motiverend. Als je het doel behaalt, krijg je een energieboost.

Tegelijk legt het een zware verantwoordelijkheid op je schouders. Je gelooft dat succes maakbaar is en dus dien je het heft in eigen handen te nemen. Het brengt heel wat druk en zorgen met zich mee rond het resultaat.

Soms dwingen externe factoren jou om van je plan af te wijken. Het is vaak een frustrerende strijd tegen de stroom in. Er is nooit rust, tot je je doel bereikt.

If you don’t know where you are going… you will get somewhere… if you only walk long enough.

Loslaten en meegaan met de flow

Misschien is het beter je doel los te laten en je in vertrouwen over te geven aan de stroom? Alles gewoon op je af laten komen en meepikken wat vanzelf op je pad komt, hoe aanlokkelijk klinkt dat?

Geen druk, geen zorgen. De wijze kat in ‘Alice in Wonderland’ vertelt:”If you don’t know where you are going, any road will take you there…” Relax, no stress. Alleen, je maakt jezelf maar wijs dat het je niets uitmaakt waar je belandt. Ieder mens wordt geleid door behoeften, al dan niet bewust.

De kat vervolgt tegen Alice: “You will get somewhere…if you only walk long enough.” Hoe lang wil jij stappen? Het zou zomaar eens kunnen dat je cirkeltjes draait en veel tijd en energie verliest als je geen doel voor ogen hebt.

Bovendien kan het toch ook erg stressy en superdruk worden met al die opportuniteiten op je weg. Als je niet weet waar je heen wil, hoe maak je keuzes? Hoe stel je prioriteiten? De Fear Of Missing Out doet jou van hot naar her springen.

De en-en toverformule

Als noch controle noch loslaten werkt, hoe kom je dan toch tot geluk en voldoening? Het toverwoord is “balans”. Het is een “en-en” verhaal.

Intentie en doel als kompas

Pin je niet te hard vast op je doel en zorg tegelijk dat je weet waar je heen wil. Het is goed een intentie te zetten als een soort innerlijk kompas naar je hogere doel dat je dagelijks richting geeft. Tegelijk vertaal je de intentie naar een concreet specifiek doel, een eindbestemming.

Durf het doel als eindbestemming een stukje loslaten. Geniet ook van de weg naar je doel toe. Wees flexibel in het uitzetten van die weg. Je doel en je intentie zijn richtingaanwijzers. Je route stuur je continu bij, soepel inspelend op de veranderende omstandigheden.

When you can’t change the direction of the wind, adjust your sails.

Laat los wat buiten je cirkel van invloed valt

Neem verantwoordelijkheid over die dingen die binnen je controle liggen.

Neem de regie over wat in je cirkel van invloed ligt, zoals Covey beschrijft in zijn boek “7 habits of highly effective people”.

Accepteer en laat los waar je niks kan aan doen.

Flexibel focussen

Creëer momenten van flow met een sterke focus op die stappen die je dient te zetten om je intentie waar te maken.

Ontdek voor jezelf wat je nodig hebt om relaxed te focussen, hoe paradoxaal dat ook klinkt. Elimineer alle afleiding en concentreer je een tijdje op 1 specifieke taak met een helder doel.

Tussen de focusmomenten in zorg je voor ontspanning en besteed je aandacht aan de veranderingen om je heen, zodat je je doel en acties succesvol kan aanpassen.

We wensen je alvast veel succes en geniet vooral van de reis zelf.

Van harte,

Petra en PascalPetra Van Hoorde en Pascal De Veirman

PS: Het merendeel van goeie voornemens blijkt binnen de maand al vergeten te geraken. Waarom? Download de checklist met de top 5 redenen waarom je je doel niet bereikt én ontdek meteen hoe je dat voorkomt.