Herken je?
MT mist focus
Leiders focussen op de eigen afdeling, je mist samenhang en de bredere bedrijfsfocus. Het team legt de lat ligt niet altijd zo hoog als je zou willen. Je mist open debat vol passie en drive. Men lijkt te focussen op eigen succes. Men vraagt geen hulp, zwakheden worden ontkend.
Middenkader mist daadkracht
Als jij het niet doet, gebeurt het niet! Men praat en neemt geen actie. Je mist pro-activiteit en verantwoordelijkheidszin bij de leidinggevenden. Er zit een kloof tussen management en medewerkers, een gevoel van ‘wij tegen zij’. Waarom neemt men niet simpelweg z.haar verantwoordelijkheid?
Doelstellingen worden niet gehaald
Je hebt goede mensen en toch halen jullie de vooropgestelde doelstellingen niet. Het lijkt wel alsof jij de enige bent die daarvan wakker ligt.
Spanning tussen afdelingen
De afdelingen hebben hun aparte stijl. Soms zijn die zo verschillend, het lijkt wel een ander bedrijf. Medewerkers voelen zich benadeeld als men in andere afdelingen lossere regels hanteert. Waarom is niet iedereen gelijk? Dat onbegrip bemoeilijkt de samenwerking tussen teams. Collega’s verwijten elkaar gemakkelijk vanalles, vooral achter de rug.
Druk, druk en stress
Er is zoveel gaande en het is allemaal belangrijk. Je bent zelf ook met vanalles bezig, waardoor niets af geraakt. Er is geen focus. Het is heel druk. Je weet niet of het allemaal wel gaat lukken. Dat geeft stress. Je wil rust vinden voor jezelf, maar ook voor de families van de collega’s (ivm jobzekerheid). Je gunt het team diezelfde rust en plezier in het werk en met elkaar… maar hoe bereik je dat?
Niets is zo frustrerend: prachtige bedrijfsopportuniteiten zien verloren gaan aan dagelijkse frustratie en misverstanden
En nu?
Als je niets doet, dan blijven jullie tijd en energie verliezen.
Als MT dien je bovenal de medewerkers te verenigen. Je spreekt het gewenste gedrag tastbaar uit én toont het zelf dagelijks. Zo bundel je de energie bij je mensen, ter realisatie van het gemeenschappelijk doel. Afwijkende afdelingsculturen doen het omgekeerde: ze zorgen voor onproductieve stress en onduidelijkheid die mensen doet afhaken. Afdelingen volgen hun eigen visie en lijken elkaar tegen te werken. Energie bundelen? Dat is geen drijfveer, eerder een gelukkig toeval!
Als een directeur niet altijd de juiste afspraken maakt, leidt dat tot misverstanden en wantrouwen binnen het eigen team en de directie. Zo stimuleert h.zij het team leidinggevenden niet om te leren en te groeien. Vele leidinggevenden zijn in hun rol doorgegroeid, zonder ondersteuning op het vlak van leiderschap. Veelal hebben ze moeite om lastige boodschappen te brengen en vermijden ze alle conflict. Zonder krachtig middenkader mag het MT heldere plannen uitwerken, die raken niet uitgevoerd!
Een middenkader dat zich machteloos geplet voelt tussen MT en medewerkers, wordt gedwongen een positie in te nemen waarin ze niet geloven. Medewerkers voelen dat en ook hun geloof ebt weg. Het team wordt onrustig en frustratie wordt gevoed: ook bij jou. Meer zinloze discussies. Ieder trekt zijn plan, naar eigen goeddunken, elk voor zich. Elke dag meer strijd en brandjes blussen.
Managers zien alsmaar dezelfde problemen terugkeren en geraken dat beu. Hun team ook. Ze missen toekomstperspectief. De frustratie groeit, meer verwijten.. en niet alleen meer achter de rug aan de koffiemachine. Iedereen raakt geïrriteerd of moedeloos. Erger nog: gelatenheid. Mensen haken af.. op naar een betere job met minder stress en meer plezier.
Managers met veel manifestatiedrang kunnen nog harder gaan werken. Steeds meer, maar de resultaten verbeteren niet navenant. Veel voldoening halen ze daar niet uit. Nog een tandje bijsteken, als dat al zou kunnen, levert niets op. Je weet het, maar hoe keer je het? Het blijft veel te druk, de stress wordt onhoudbaar. Iedereen heeft zijn limieten, ook jij. Thuis is het ook geen pretje. Ze zien je te weinig en als je er bent, ben je niet echt aangenaam gezelschap. Bovendien maken ze zich ook (terecht) zorgen om je gezondheid. Als je niet beter voor jezelf én je collega’s zorgt, loopt het niet goed af…
In deze tijden ligt de sleutel tot succesvol leiding geven
vooral in het bewustzijn van de leider/manager
Het kan anders – bewustzijn en gedrag van CEO is cruciaal
Na afloop van een leiderschapstraject
waarbij we jullie individueel (coaching) en in team (training, intervisie) begeleiden naar professionele groei via zelfkennis:
Heeft het MT een uniform beeld van het gedrag dat nodig is (MT, leidinggevenden en medewerkers) om de bedrijfsdoelstellingen te behalen. MT-leden dragen dat gewenste gedrag tastbaar uit in woord en daden.
De directieleden zien zichzelf al snel groeien, ook als team krijgen ze meer oog voor elkaar. Hier en daar worden quickwins gehaald die het enthousiasme doen toenemen. Ze dagen elkaar meer uit en spreken elkaar aan op gemaakte afspraken, wat zorgt voor duidelijkheid en vertrouwen. Afdelingen gaan elkaar versterken en dat bundelt de energie in alle lagen van het bedrijf.
Directieleden delen hun nieuwe inzichten met de leidinggevenden in hun team, die zelf ook hun traject aanvatten. Samen krijgen ze zicht op het aanwezige potentieel en zien ze nieuwe kansen ontstaan.
Die gezonde voedingsbodem stimuleert de leidinggevenden om open te staan voor feedback, te leren en te groeien. Zowel starters als ervaren leidinggevenden leren van het leiderschapstraject en van elkaar. Ze voelen zich zelfzekerder als ze een collega wensen bij te sturen en brengen een kernachtige boodschap.
Het middenkader is mondiger en geeft ook feedback aan MT-leden, wat soms leidt tot constructieve spanningen. Beiden durven nu feedback te geven/vragen en komen zo moeiteloos tot de kern van de boodschap en tot een oplossing die hun relatie versterkt. Die duidelijkheid leidt tot een prettiger samenwerking. Leidinggevenden weten zodoende wat ze aan elkaar hebben en de duidelijke afspraken zorgen voor toffe relaties. Dat sterkt het middenkader om dat voorbeeld te volgen in contact met hun teams.
Ook in de teams ontstaat vertrouwen wat het geloof doet groeien. Teamleden weten dat ze een fout niet langer hoeven weg te stoppen en gaan open in gesprek. Dat is nu een KOV (kans op verbetering) geworden. Misverstanden worden zo snel duidelijk en de heldere afspraken zorgen voor rust. Iedereen geeft duidelijk aan wat h.zij (niet) wil, waardoor je hoofd leeg is op het einde van de werkdag. Dat is een zalig gevoel! Dat gun je anderen ook, dus stimuleren medewerkers hun vrienden om in jullie bedrijf te komen werken.
Leidinggevenden vertrouwen op hun mensen. De resultaten volgen. Eindelijk voel je voldoening. Ook thuis is men gelukkig met die nieuwe partner/ouder. Je bent er meer en niet alleen fysiek.
Ik vind het bijzonder krachtig hoe het traject start vanuit jezelf: “Je zet jezelf voor de spiegel en deelt dat met anderen. Dat zie je weinig in andere trajecten. Daar krijg je meestal een klassikale opleiding waar je je persoonlijk profiel en enkele mooie modellen en wat oefeningen krijgt zonder meer. Bij Intentif vertrekt het bij de vraag ‘wie ben ik en op welke manier pak ik de dingen aan’ en dat wordt dieper uitgewerkt, zodat je weet waar je op mag inzetten.”
Helaas zie ik afdelingen op verschillende snelheid vooruit gaan: “Dat hangt sterk af van de leidinggevende van het team. Stapt die er voluit in, dan vliegt het team ook vooruit.”
Wil je dit ook?
Vraag dan nu jouw gratis kennismaking aan dan bespreken we of dit programma voor jouw bedrijf geschikt is
Durf jij als leider in de spiegel te kijken?
Samen ontdekken we snel wat jij anders wil en welke impact jij daarop hebt.
We ondervonden het zelf
Nieuw gedrag start aan de top
Belangrijkste factor van een succesvol traject is de actieve deelname van het MT met de CEO zelf. Zij gaan de direct leidinggevenden voor in het traject. Als directie moet je vooral eerlijk en duidelijk zijn. Verloopt iets niet zoals afgesproken, dan ga je dat niet uit de weg, je pakt dat aan. Vroeger liet ik veel gaan. Voor de rust. Het geeft vooral onrust, leerde ik. Nu pak ik de telefoon, geef ik feedback en luister ik naar de motieven.
Wij houden niet van grote theorieën en benaderen de zaken liefst no-nonsense. Wij liepen natuurlijk zelf ook vele keren met ons hoofd tegen de realiteit. Wij holden achter ons EGO aan, kenden hoge stress, een ontwrichte werk-privé balans, een onvoldaan en onbehaaglijk gevoel.
We vonden onze weg dankzij vele opleidingen. De wereld veranderde niet van vandaag op morgen. Inzicht kan er plots zijn, maar het ook effectief anders gaan doen, gaat stap voor stap. En soms trap je nog wel eens in de valkuil, maar je herkent het rapper en het laddertje om eruit te kruipen staat klaar.
Als trainer en coach zien we bij mensen of in teams makkelijker waar het schoentje knelt. Vaak lig je zelf mee aan de oorzaak van de moeilijke situatie. Het goeie nieuws is: eens je weet wat jouw aandeel is, kan je altijd zelf iets veranderen waardoor het beter wordt.
Wil je het gedrag in je omgeving veranderen, bedenk dan: “Gras groeit niet door eraan te trekken!”.
Wil je jouw omgeving veranderen, begin bij jezelf. Men gelooft wat je DOET, niet wat je ZEGT.
We bundelden al onze persoonlijke kennis, onze opleidingen en onze ervaring met veel ondernemers, bedrijfsleiders, leidinggevenden en teams in een model met 7 pijlers die de rode draad vormen door onze leiderschapstrajecten.
Een authentiek leider kent zichzelf en weet zich aan te passen aan de noden van het moment, het team, de organisatie.
De bouwstenen van een leiderschapstraject
Werkelijke verandering vraagt een combinatie van training en online begeleiding met team én leidinggevende, best top-down zodat de complete organisatie de veranderingsprocessen integreert en nieuw gedrag verankerd wordt.
Coaching en training gaan hand in hand. Hoewel we ook tijdens de training praktijkgericht werken, biedt coaching nog meer de mogelijkheid om te werken aan specifieke uitdagingen van het individu of het team.
Praktische aanpak gericht op échte evolutie: deelnemers brengen concrete praktijkcases, teamleden geven elkaar feedback, nieuwe inzichten worden meteen toegepast.
Via onze online academy kun je de bouwblokken hernemen en inzichten op jouw tempo verdiepen.
Tijd voor actie: hoe kom jij in beweging?
Goede leiders krijgen mensen in beweging. Wat heb jij nodig om tot actie over te gaan? Hoe werk jij aan de persoonlijke ontwikkeling van jezelf en je collega’s? Stimuleer jij je leiders om te groeien? Hoe toon jij het voorbeeld? Wat heb je nodig en wat wordt je eerste stap?
Het goede nieuws: je hoeft het niet alleen te doen. We kijken graag mee met jou en als het klikt helpen we jou graag bij de te nemen stappen.