...

Hoe ik aanmodderend op de latten in een magische flow kwam

by

We zijn net terug van een adembenemende reis naar de Lofoten in Noorwegen. Blij als een kind genoten we van sprookjesachtige landschappen vol sneeuw, met half bevroren meren in woest uitziende fjorden. Het magische groene noorderlicht danste voor onze ogen en beroerde ons tot tranen toe.

Een onvergetelijke belevenis

Ondanks al die natuurpracht zindert mijn onbeschrijfelijke langlauf-avontuur het meest na.

Als halve eeuweling stond ik voor het eerst op langlauflatten. Hoewel ik al kon skiën en schaatsen, bleek langlaufen best lastig.

Zwoegen en zweten om vooruit te komen. Opletten om mijn stokken op het juiste moment op de juiste plek in de sneeuw te prikken. Hard werken om mijn evenwicht te bewaren. Mezelf afvragend of ik het wel goed deed.

 

Wow! Flow!

Totdat ik mezelf zat was. Ik was meer bezig met ‘niet vallen’ dan met vooruit komen. Toen kwam het moment waarop ik dacht: ‘Whatever, ik ga het nu gewoon doen. Ik zie het wel’. Ik kwam los van het denken en het oordelen over wat ik goed en fout deed. Ik liet mijn perfectionisme los, én de schrik om te vallen. 

Plots kwam ik in een ‘flow’ terecht. Wat een zalig gevoel! Het langlaufen leek vanzelf te gaan. Moeiteloos gleed ik vooruit, alsof ik zweefde. Hoe anders dan dat krampachtig schuifelen.

Ik hoefde niet meer na te denken over de coördinatie van mijn armen en benen. Intuïtief bewoog mijn linker stok op het juiste moment naar voor samen met mijn rechter ski, en andersom. Alles leek vanzelf samen te werken. Ik voelde me één met de omgeving, een machtige ervaring. 

 

Lessen voor leiders

Meteen voelde ik de parallel met het leiderschap waar wij van dromen. ‘Stap in de flow van moeiteloos leiderschap’, prijkt er op onze homepage. Want een bedrijf leiden, dat kan net zo soepel en ontspannen als mijn langlaufen in de flow.

De bedoeling is dat je rust ervaart en van daaruit actie onderneemt. Je komt volop in beweging en verbruikt energie, maar in die ontspannen flow verdeel je je krachten beter en zinvoller. Zo ‘glijd’ je langer en verder zonder uit balans te geraken – om het in langlauftermen te zeggen.

Daar is niets zweverigs aan. Net als bij het langlaufen vraagt het een combinatie van techniek, omgeving en vooral mindset. 

Mindset maakt of kraakt de flow

Uit schrik om te vallen bewoog ik eerst te krampachtig. Mijn hele lichaam spande zich op, wat niet alleen kostbare energie verspilde, maar ook coördinatie- en evenwichtsproblemen veroorzaakte. 

Het wonder gebeurde toen ik vertrouwen opbouwde en de controle durfde los te laten. Daardoor bleef er alleen spanning in die spieren die nodig waren voor het langlaufen. Efficiënt!

Ik gaf me over en liet de bewegingen gebeuren, nieuwsgierig wat het ‘doorglijden’ zou brengen. Net dat ‘doorglijden’ zorgde voor snelle voortgang zonder extra krachtinspanning. 

Die open mindset nodigde uit om nieuwe dingen te proberen. Spelend met de snelheid van mijn bewegingen en met de positie van mijn lichaam, ontdekte ik meteen wat kon en wat ik (nog) niet kon. De zwaartekracht gaf genadeloze feedback en zo leerde ik snel bij 🙂

 

Zonder focus geen flow

De flow vereiste een absolute focus op het hier en nu, niet gehinderd door storende gedachten of gevoelens, niet afgeleid door wat andere mensen deden. 

Ik kende de eindbestemming en wist de weg erheen min of meer. Voor de rest langlaufte ik op mijn eigen tempo, op mijn eigen manier. Focus zit niet tussen je oren, maar in je lijf. Je bent geconcentreerd en toch relaxed. 

Zodra ik het denken weer inschakelde, verstoorden de kritische stemmen in mijn hoofd de flow: “Kijk es hoe ver je tochtgenoten al zijn. Die vliegen nogal vooruit en jij ploetert hier maar, zo rood als een pioen.” 

Dodelijk voor flow, dat stresserende vergelijken van prestaties. Pure energie verspilling.

Een mooie oefening voor mij om uit het oordeel te stappen. Telkens ik mijn prestatie- en controle drang achterwege kon laten, werd ik beloond met het heerlijke flowgevoel waarbij ik moeiteloos vooruit vloog. 

Grappig, hoe prestaties net verbeteren door je op het proces te concentreren en niet op het gewenste resultaat.

Wie had ooit gedacht dat langlaufen zoveel leiders- en levenslessen zou bevatten? 

 

Stap ook in de flow van moeiteloos leiderschap

Dat flowgevoel gun ik je van harte als leider van je organisatie.

Wij ontwikkelden een eenvoudig stappenplan voor moeiteloos leiderschap. In tien stappen ontdek je wat jij nodig hebt om tot flow te komen. In de eerste stappen ontwikkel je de juiste mindset om je leiderschap op een relaxte manier op te nemen. In de volgende stappen creëer je moeiteloos een omgeving die ook je mensen vleugels geeft. #LeidersInspirerenLeiders