...

De twee meest gemaakte fouten binnen bedrijven die cultuurverandering beogen

by

Prachtig zagen ze eruit, die kleurrijke drinkbussen en glanzende brochures op dik papier. Op de gadgets prijkten de nieuwe bedrijfswaarden als ‘duurzaamheid’ en ‘werkplezier’ en ‘innovatie’. Elke medewerker kreeg ze persoonlijk thuisgestuurd.

Kosten noch moeite werden gespaard voor de campagne. Want de cultuur van de organisatie moest dringend veranderen, vond de directie. De dure marketingcampagne zou ervoor zorgen dat alle medewerkers zich stante pede anders gingen gedragen. 

 

Een campagne verandert de cultuur niet

Helaas, de campagne miste het gewenste effect. De enige die er beter van werd, was het marketingbureau. De brochures belandden snel in de vuilnisbak, ongelezen. De drinkbussen duiken hier en daar nog op in de boekentasjes van de kids. Aan de gewoontes en werkwijzes in de organisatie veranderde niets. 

Dat lag niet aan het marketingbureau, ook al slaat ‘duurzaamheid’ op een plastic drinkfles als een tang op een varken. Een cultuur verander je niet met woorden, maar met daden. Je komt er niet onderuit: als leider heb je een cruciale rol te spelen. 

 

De keerzijde van nieuwe ideeën

Mensen doen niet wat je zegt, maar doen wat jij doet. Dat ondervond de CEO van een Vlaamse high-tech start-up met een sterk innovatieve cultuur. Haar directieteam bruiste van de ideeën, met haar op kop. Ad hoc startten ze voortdurend nieuwe projecten op.

“Altijd veel blabla en grootse plannen, maar er verandert hier nooit iets,” klaagden de medewerkers gefrustreerd. “Waarom zouden we nog vertellen wat er fout loopt? Het leidt toch alleen maar tot het zoveelste verbeterproject waar niks mee wordt gedaan.”  

 

Nieuwkomers besmet met oude gewoontes

De CEO probeerde eerst het tij te keren door het directieteam te versterken met een aantal nieuwe profielen met andere kwaliteiten. Personen die van nature graag analytisch stap voor stap te werk gaan. Zo zouden ze projecten toch goed kunnen opvolgen en afwerken vooraleer nieuwe te starten, niet? 

Helaas, het bleek geen succesrecept, integendeel. De enthousiaste drive van de anciens werkte aanstekelijk voor de nieuwe directeurs. De lijst met onafgewerkte projecten groeide alleen maar aan. 

De paar arme zielen die tijdens meetings hamerden op meer structuur, kregen het zwaar te verduren. De spanning was om te snijden. Uit frustratie stapten een paar leden uit het managementteam zelfs op.

 

Het gedrag van de leiders bepaalt de cultuur

Het zijn de twee meest gemaakte fouten binnen bedrijven die cultuurverandering beogen: ze gooien er een dure marketingcampagne tegenaan of ze halen nieuwe mensen binnen. Mensen die óf uitstekend binnen de bedrijfscultuur passen (en dus niet de verandering bewerkstelligen) óf totaal niet matchen en snel weer vertrekken. 

Uiteindelijk werd het de directieleden pijnlijk duidelijk dat ze zélf hun mindset en hun gedrag moesten aanpassen. Elke organisatieverandering vraagt een verhoogd bewustzijn en ontwikkeling van de leiders.

Dat was het startschot voor het opleidingstraject met ons. Daarbij namen ze zichzelf kritisch onder de loep: wie willen we zijn als bedrijf? Waar willen we naartoe? Welke waarden willen we leven? Wat betekent dat concreet voor ons als directie en voor de rest van de organisatie? Hoe moeten wij ons gaan gedragen? 

Dat wisten ze wel. Een charter opstellen met tien afspraken over het gedrag dat ze van elkaar als directeurs verwachten, was zo gepiept. Maar dan? Het charter was nog maar het topje van de ijsberg

 

Benieuwd wat jouw resultaten afremt? 

Heb jij ook geld verspild aan dure marketingcampagnes? Raken nieuwkomers in jouw bedrijf ook snel ‘besmet’ met verkeerde gewoontes? Krijg je veranderingen niet doorgevoerd? 

Dan nodigen we je graag uit voor een gratis 1-op-1 gesprek om in jouw specifieke situatie te duiken. Kritisch én mild kijken we welke obstakels er zijn en hoe we die kunnen overwinnen. Samen zoeken we waar de verbeterkansen liggen en welke eerste stap jij daarvoor kan nemen. 

Je kan er alleen maar bij winnen. Meld je nu aan voor dit gratis gesprek, online of bij ons op kantoor in Gentbrugge.