...

Intuïtie: logisch of magisch voor leiders?

by

“Ik weet wat ik zag. Ik weet wat ik voelde,” snauwt special agent OA vastberaden.

Met het verstand op nul kijken we gezellig onder een dekentje naar de Netflix serie FBI. OA ontmoet een terrorist waarvan alle feiten ‘bewijzen’ dat hij jaren geleden overleed. OA blijft sceptisch en vertrouwt op zijn intuïtie. Het hele team twijfelt aan OA, maar OA houdt voet bij stuk. Terecht, zo blijkt later in de serie.

In het dagelijks leven komen zulke spectaculaire situaties minder voor. Toch gaan we vaker op onze intuïtie af dan we denken. Volgens onderzoek van intuïtie-expert Gerd Gigerenzer baseren leiders in grote bedrijven hun beslissingen voor meer dan 50% op buikgevoel.

Gelukkig maar! Want dankzij intuïtie zijn we in staat sneller en doeltreffender te beslissen, ook als gegevens ontbreken. Volgens Gigerenzer zijn ervaren leiders onder tijdsdruk zelfs beter af met intuïtie dan met beredeneerd denken. 

 

Wat is intuïtie?

Intuïtie is geen hocus pocus. Het vraagt geen bovennatuurlijke gave. 

Intuïtie is meer dan een buikgevoel. Het is een soort wijsheid vanuit niet-bewuste kennis, vanuit informatie die we ons herinneren maar niet bewust ophalen. 

Intuïtie voelt als een direct ‘weten’ dat je niet meteen logisch kan verklaren. Toch zit er meestal wel een logica in, maar vaak zie je die pas achteraf. 

Zoals de brandweercommandant die plots het inzicht krijgt dat de brandweerlui meteen het brandend huis moeten verlaten. Drie tellen erna stort het huis in. Nadien realiseert hij zich dat hij onbewust signalen opmerkte, zoals de abnormale hitte, waardoor hij onbewust begreep dat de vloer het zou begeven. Zonder jarenlange ervaring was dit intuïtief inzicht niet ontstaan.

 

Het verschil tussen intuïtie en instinct

Verwar intuïtie niet met impulsief gedrag vanuit instinct of emotie. Je instinct zet je vaak aan tot ‘dom’ gedrag, waarbij je zonder nadenken vanuit een reflex handelt. Denk maar aan de egel die de straat oversteekt en zich instinctief oprolt als er een auto aan komt zoeven. RIP, egel.

In zijn boek ‘Ik wist het’ legt Jos Pauwels haarscherp het verschil uit tussen ‘domme’ intuïtie (impulsief instinct) en slimme intuïtie (een soort innerlijk weten). In een interview hierover vertelt Jos: slimme intuïtie is een dieper, zachter gevoel vanuit een verruimde waarneming. Het is een gevoel dat standhoudt na logische analyse.

 

Logica en intuïtie gaan hand in hand

Gerd Gigerenzer vroeg zeventien Nobelprijswinnaars om hun doorbraaktheorie uit te leggen. Elk van hen zei dat die was voortgekomen uit een heen en weer bewegen tussen intuïtie en logische analyse, dat is het proces.

Je volgt dus je verstand én je intuïtie. Het is een en-en verhaal, een samenwerking van ratio en intuïtie, waardoor je een soort ‘verruimd weten’ bekomt. That’s where the magic happens.

 

Die ongrijpbare magie is waarom jij de leider bent

Je medewerkers verwachten van jou dat jij weet wat te doen. Zeker als jullie onontgonnen terrein verkennen, of een crisis moeten bezweren, kijken ze naar jou. Jij weet wat te beslissen, jij bent de leider. Toch?

In ons gratis stappenplan ‘je bedrijf leiden met schwung’ vermelden we als vijfde stap: schakel intuïtie, logica en gevoel in.

Waarom is intuïtie zo’n onontbeerlijke vaardigheid voor moeiteloos leiderschap in deze onzekere, complexe wereld?

  • Intuïtief herken je problemen beter. Je ‘ziet’ scherper wat essentieel is in de overvloed van informatie.
  • Dankzij je intuïtie kom je sneller tot een oplossing zonder dat je elk detail hoeft uit te pluizen. Je maakt betere keuzes. Het maakt de besluitvorming doeltreffender.
  • Intuïtie stimuleert je creativiteit. Je krijgt een bredere visie en diepere inzichten. Moeiteloos produceer je innovatieve ideeën. Uit onbewuste en versnipperde informatie creëer je makkelijk iets nieuws.
  • Bij rationele beslissingen dient je intuïtie als check, zeker als niet alle informatie beschikbaar is of als het over een nieuwe situatie gaat. Klopt alles wel? Ware intuïtie is een fantastische raadgever.
  • Als je verstand en je intuïtie samenwerken, leef je in flow, met een zekere lichtheid en moeiteloosheid als gevolg. 

 

Hoe ontwikkel je jouw intuïtie?

Niet voor niets besteden we in onze Connect & Lead leiderschapstrajecten zo veel aandacht aan intuïtie. Het vraagt training. Oefenen, oefenen, oefenen. Hoe meer je oefent, hoe betrouwbaarder je intuïtie wordt. 

Hoe kun je zelf aan de slag met de ontwikkeling van je intuïtie?

Verruim je zelfkennis 

Onderzoek je zelfbeeld, je kwaliteiten en schaduwkanten. Wees je bewust van de impact van je emoties en mentale modellen die je waarneming vertroebelen.

Oefen het zuiver waarnemen zonder oordeel
Hoe opener je kan waarnemen, hoe meer je kan horen, zien en voelen, hoe krachtiger je intuïtie. Bekijk alles met open nieuwsgierigheid en een ‘beginners mind’.  Denk na maar sluit niets uit, hou open dat alles mogelijk is. Laat het niet-weten toe. Stel jezelf continu de vraag:’Wat als…?’

Creëer innerlijke rust
Leer ontspannen, letterlijk niks-en. Mediteer. Het boek van Jos Pauwels bevat tal van oefeningen.

Sta open voor intuïtieve invallen én beoordeel die door logisch denken
Controleer of alles klopt. Uit elke situatie krijg je feedback, zo leer je meer over wat je intuïtie steunt of ze ondermijnt.

 

Doorbreek het taboe

In de bedrijfswereld is intuïtie nog te veel een taboe. Laten we dat doorbreken! Deel jij met ons waar jouw intuïtie jou in de goede richting stuurde of waar ze jou eerder fopte?  

Met alle reacties creëren we een interessante samenvatting die we uiteraard verspreiden want #leidersinspirerenleiders. Anoniem, als je wil.