...

Hard werken is niet de beste strategie

by

Er floepten allerlei lampjes aan in mijn hoofd. Vrolijke, blije lampjes, jubelend van herkenning. Eureka!
En dat allemaal door één kort filmpje van de Indiase goeroe Sadghuru. Zijn boodschap vat gebald samen wat wij met Intentif proberen te verkondigen.

We voelen al een tijd in elke vezel van ons lijf dat een team of bedrijf leiden moeitelozer kan, met minder stress voor jezelf én je medewerkers. 

Maar ondanks alle copywriting en marketing consulten, worstelen we er nog steeds mee om dat op de juiste manier te verwoorden.

 

Het belang van moeiteloosheid

 Hoe leg je het belang van moeiteloosheid uit zonder belerend of hoogdravend of fluffy of softy over te komen?

Zo dus, zoals Sadghuru dat doet. Met één simpele zin slaat hij de nagel op de kop: 

“There is substantial medical and physical evidence to show you, only when you’re in pleasant states of experience, your body and your brain work at their best.” (Sadghuru)

We willen allemaal efficiënt werken, en steken daar veel energie in, terwijl dat juist averecht werkt, zegt Sadghuru. Een eye-opener!

 

Hard werken loont niet altijd 

Waarom geloven we met zijn allen in “hard” werken als heilige graal om succes te boeken? Het is ons zoveel generaties lang ingelepeld dat we het blind geloven: wat geen moeite kost is meestal ook niet de moeite waard. We verleerden het om in ‘flow’ te werken. 

Vergelijk het met een roeibootje op een wilde rivier. Bereik je meer door als een gek nog harder tegen de stroom in te peddelen? Wat als je je met de stroom mee laat voeren, af en toe ontspannen wat roeiend, zodat je niet te pletter slaat tegen grote rotsblokken?

 

Working hard or working happily?

Lange dagen, trekken, sleuren, achter je bureau blijven zitten: hard werken is meestal niet de meest efficiënte manier om dingen te bereiken.

Ga eens lekker wandelen, laat het los, doe iets leuks: leun es lekker achterover als leider en kijk wat er gebeurt als je de stress en het dwangmatig ‘moeten’ achterwege laat. Just have fun.

Beeld je het gelukzalige gevoel in als je op een genoeglijke manier leiding geeft, zonder te forceren. Het levert niet alleen sneller resultaat op, de resultaten zijn ook duurzamer. Want de ontspannen versie van jezelf zijn, dat kan je oneindig lang vol houden.

 

Do all things with love

Net als Sadghuru noemen wij dit soort leidinggeven graag ‘liefdevol’ leiderschap: leiden vanuit je hart. 

Het hoge woord is eruit: liefde.
Het voelt nog steeds een beetje raar om die woorden in de mond te nemen in een bedrijfscontext, niet?

Misschien voelt ‘flow’ wat comfortabeler? Vreugde? Speels? Met schwung? Op jouw eigen natuurlijke, moeiteloze manier, gewoon door te zijn wie je bent?  Zonder dat het voelt als hard werken?

What’s in a name, het klinkt hoe dan ook aanlokkelijk, toch?

 

Stap in de flow van moeiteloos leiderschap

Maar hoe bereik je dat, moeiteloos leiderschap? Wat betekent ‘liefdevol leiden’ concreet?  Hoe begin je eraan? 

Het start met zelfkennis. Om je op weg te helpen, creëerden wij een overzichtelijk stappenplan.

Het vormt de basis van ons succesvol ‘Connect & Lead’ jaartraject voor bedrijfsleiders. Je kan het hier nu gratis downloaden. Voor meer flow in je leven en je bedrijf, zonder ‘hard’ te werken.