Een groep knappe koppen samen vormt nog geen succesvol team

by

It takes a team to win. Een groep knappe koppen bij elkaar vormt nog geen ‘winning team’.

Dat demonstreerden twee voetbalploegen van wereldklasse in de legendarische Champions League-wedstrijd in 2020. FC Barcelona en Bayern München leverden de strijd der titanen: twee topploegen met stuk voor stuk getalenteerde vedetten. Toch overklasten de Duitsers de Spanjaarden moeiteloos met een verpletterende 8-2.

Het verschil tussen samen spelen en samenspel

Waar zat het grote verschil tussen die twee topploegen? 

Elke voetballer geeft het beste van zichzelf zodra hij aan de bal komt, want dan kan hij schitteren. De natte droom van elke sportman. 

Maar de spelers van het winnende team gingen ook voluit zónder balbezit. Ze crossten  heen en weer over het veld, ook al stonden ze niet in de schijnwerpers. Zo creëerden ze ruimte en maakten ze teamgenoten aanspeelbaar zodat die wél konden scoren. Een toonbeeld van samenwerken dat uitmondde in de teamoverwinning. One for all, all for the team

De topspelers van de Spaanse voetbalgrootmacht daarentegen werkten niet voor elkaar, alleen voor hun eigen eer en glorie. Ondanks het talentrijke team gingen ze kansloos onderuit.

 

Eigenbelang saboteert teamsucces

Zo gaat het ook vaak in het bedrijfsleven. Het eigenbelang van de individuen creëert misverstanden, nodeloze discussies en ego-gevechtjes, die tijd- en energieverlies veroorzaken. 

Ieder werkt voor zich, naast elkaar in plaats van samen, ook al betekent dat dat informatie en talenten verloren gaan, zodat het wiel telkens opnieuw moet uitgevonden worden.  

Goed samenhangende teams werken efficiënter en presteren beter: één plus één wordt zoveel meer dan twee.

 

Hoe vorm je een succesvol team?

Hoe bouw jij als leider een echt samenhangend team (stap 7 in ons stappenplan voor moeiteloos leiderschap)?

Laat je inspireren door de voetbalcoach: hij stimuleert het team om naar het afgesproken doel toe te werken, om voor elkaar te werken en telkens opnieuw het teambelang boven het eigenbelang te plaatsen.

Om dat te kunnen bereiken moet jij als ‘coach’ zorgen voor de volgende drie condities:

1. Een helder, gemeenschappelijk doel

Als leider geef je de richting aan die het team verbindt. Je stelt het doel scherp voor het team als geheel en voor elk teamlid als individu.

Voor sterk teamwerk verduidelijk je ook hoe elke persoon individueel zijn steentje bijdraagt tot dat grotere doel. Toon dat je waardeert hoe ieder dat op zijn eigen manier en vanuit zijn eigen rol doet.  

Want om het in voetbaltermen te zeggen: Zonder het onzichtbare werk van de verdedigers zou de spits nooit kunnen scoren. Zonder doelman kan de tegenpartij die scores compenseren en verliest het team alsnog.

Dat lijkt een evidentie, maar dat is het vaak niet.

Wij begeleiden bedrijven al jarenlang naar beter samenwerken. Als voorbereiding op zo’n traject vragen we tijdens intakegesprekken aan de deelnemers wat volgens hen het doel van het team is en hoe zij daar persoonlijk naartoe werken. De directeurs, managers en medewerkers die het antwoord schuldig blijven, wil je echt niet allemaal te eten geven. 

 

2. Radicale focus

Om te slagen, dienen alle teamleden het gemeenschappelijk doel continu voor ogen te houden, op elk moment, bij alles wat ze doen. 

Elimineer ruis en afleiding: durf radicaal alle activiteiten schrappen die mensen druk bezig houden zonder een stap dichter bij het doel te komen. 

De gouden vraag voor elke medewerker: “Als ik dat nu doe op die manier, breng ik ons dichter bij ons doel?” Wees kritisch.

 

3.Een klimaat dat samenwerking stimuleert

In een aangenaam werkklimaat kunnen mensen elkaar vertrouwen, met plezier samenwerken en elkaar helpen om het doel te bereiken. 

Soms saboteren processen en werkmethodes die plezante samenwerking. Vooral evaluatie- en beloningssystemen bedreigen het teamwerk. 

Een systeem dat het aantal factureerbare uren als maatstaf voor prestaties gebruikt, straft medewerkers af als ze hun collega helpen. 

Individuele bonussystemen werken interne competitie in de hand. We werkten ooit in een bedrijf waar verkopers vochten voor dezelfde klant. Hun persoonlijke bonus leverde significant meer op dan de teambonus.

Durf dus de systemen in vraag te stellen. Kijk kritisch naar het doel en het werkelijke effect.

 

En jij? Coach jij een groep vedetten of een hecht team? 

Durf ook kritisch jouw gedrag als leider te onderzoeken. Moedigt je gedrag aan wat je werkelijk wil aanmoedigen? Bewierook je individuele prestaties of beklemtoon je de teamresultaten?

Soms zit je er zo middenin dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Je blinde vlekken maak je zichtbaar door een aantal scherpe vragen te beantwoorden. Klik hier om gratis een kort self-assessment te doen en inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten en valkuilen als leider. Stimuleer jij teamwerk of saboteer je het?

 

Gun jezelf een klankbordgesprek

Ook een frisse blik van buitenaf helpt je om duidelijk te krijgen wat jij kan doen om jouw team beter te laten samenwerken. In een een-op-een gesprek (online of op kantoor in Gentbrugge) krijg je waardevolle inzichten vanuit een andere invalshoek, met concrete tips en handvatten om de topleider te worden die je in je hebt. Je krijgt van ons eerlijke feedback, beloofd!