+32 476 25 27 56 info@intentif.be

De paradox van sterk leiderschap samengevat in drie simpele vragen

by

Maken mensen misbruik van je zwaktes?

“Maar hoe ga je dan om met mensen die je zwaktes willen uitbuiten? Er is er toch altijd één die er zijn voordeel uit probeert te halen?” vroeg een heer uit het publiek bij het event ‘de leidersweg van ondernemers’.

Katty van ESQ Solutions had net verteld hoe ze haar twijfels en onzekerheden als bedrijfsleider eindelijk met haar team durfde delen na drie jaar deelname aan het leiderschapstraject Connect & Lead.

Perplex stond Katty na die vraag uit het publiek. Die ervaring had zij helemaal niet!

Dirk, deputy general manager bij Komatsu Europe, schoot haar zonder aarzelen te hulp: “Mensen voelen je zwaktes sowieso aan. Net door die zelf te benoemen, neem je ze de munitie uit handen. Door je zwaktes te durven erkennen, toon je ook je sterkte en zo krijg je meer krediet.”

 

Kwetsbaarheid vraagt moed

Toevallig kreeg ik kort na het event het boek “Liefde” van Jan Bossuyt in handen, waar dit thema ook aan bod komt.  (Een aanrader! Ik las het in één ruk uit, op een gezellige avond met mijn zacht dekentje in de zetel.)

In het boek schrijft Jan over zijn angsten en onvolkomenheden als mens en als leider van BOSS Paints. Hij erkent dat het moed vraagt om je zwaktes bloot te geven.

Mensen hebben de natuurlijke reflex om naar de ander te wijzen zodra er iets misgaat. Iedereen trekt zijn paraplu open, dat voelt lekker veilig.

Je zou wel gek zijn om op je eigen zwaktes te wijzen. Je bent geen kamikazepiloot, toch?

 

Kwetsbaarheid ontwapent

Perfectie creëert wantrouwen. Volgens mijn schrijfcoach blijkt uit onderzoek dat we restaurants met uitstekende reviews, zonder puntje van kritiek, vermijden. Too good to be true.

Jezelf beter voordoen dan je bent, is een beschermingsmechanisme. Je verschuilt je achter het harde schild van perfectie, ook tegenover collega’s die hetzelfde doen. Dat zorgt voor welles-nietes spelletjes en verzuurde relaties die elke vooruitgang bemoeilijken.

Net als Dirk van Komatsu Europe ontdekte Jan Bossuyt dat er paradoxaal genoeg een interessante beweging ontstaat als je je onvolkomenheden niet langer verdoezelt. Laat je je schild zakken en wijs je eerlijk op je eigen aandeel in een lastige situatie, dan duw je de ander niet meer in het defensief.

Je openheid creëert vertrouwen.

 

Eerlijke kwetsbaarheid werkt aanstekelijk

Door je eigen onkunde en niet-weten toe te geven, durven ook de anderen hun aandeel toe te geven. Dat is precies de rol van een sterk leider: met jouw gedrag anderen inspireren. #leidersinspirerenleiders

Het wederzijds vertrouwen smeedt intense verbindingen.

Katty’s bekentenis leverde haar nog meer respect op van haar ESQ team. Bewondering ook, waardoor ze in lastige situaties begripvol en milder reageren. Zo ontstaat de juiste sfeer om tot oplossingen te komen. Het vertrouwen vormt de basis van succesvol samenwerken.

 

Een leider moet niet altijd alles weten

Op het event getuigde Heidi, zaakvoerder van Hars, er ook openhartig over: “Een leider hoeft het niet het beste te weten. Dat was voor mij een openbaring. Ik vond dat ik op elke vraag een antwoord moest kunnen geven en ik heb ondervonden dat dat niet nodig is.

Vaak weten je teamleden perfect wat er moet gebeuren. Die hebben gewoon af en toe eens een arm nodig om samen de weg te lopen. Het geeft stralende, gemotiveerde collega’s, die achter jou en je doel staan.

Het maakte mijn leven een heel stuk makkelijker. Authentieker. Dichter bij mezelf.”

 

Kwetsbaarheid als krachtige hefboom

Als leider hoef je je dus niet altijd zelfzeker en sterk voor te doen. Integendeel. Kwetsbaarheid is een hefboom voor leiderschap. Zwaktes openlijk delen vormt de basis voor groei en ontwikkeling van jezelf, je mensen en bijgevolg ook je organisatie.

Maar hoe kom je ertoe? Hoe overstijg je jouw angst, zodat je het risico neemt om je kwetsbaar op te stellen?

Onderzoek als eerste stap jouw overtuigingen rond leiderschap en samenwerken.
Pak pen en papier en geef schrijvend antwoord op deze drie vragen:

  1. Hoe moet je je volgens jou gedragen als leider?
  2. Waarom durf je je niet kwetsbaar opstellen?
  3. Is je angst altijd 100% terecht?

Op dit soort vragen zoeken we de antwoorden in het Connect & Lead traject. Daarin exploreren ondernemers jaar na jaar hun beperkende overtuigingen. Samen zoeken ze intensief naar manieren om die overtuigingen los te laten en aan te vullen met krachtiger ideeën.

Wil je zelf stappen zetten op dit vlak? Je eigen overtuigingen doorgronden op je eentje is niet simpel. Daarom klankborden we er graag over met jou, want #leidersinspirerenleiders.