+32 476 25 27 56 info@intentif.be

De verrassende voordelen van leiden met visie

by

Geboeid door het hamsterrad

Voor haar zevende verjaardag kreeg mijn oudste dochter twee hamsters cadeau. Schattige pluisbolletjes in een blinkende kooi met een vrolijk gekleurd rad.

Uren spendeerde ik bij die diertjes. Da’s het lot van mama’s van zevenjarigen: zij de hamsters, jij het voederen en schoonmaken van de kooi. Gefascineerd staarde ik naar het eindeloze trappelen van de hamsters in hun rad. Ze waren pompaf maar door de snelheid van het rad lukte het ze niet eruit te springen.

 

Veroordeeld tot hectische Sisyphusarbeid

De gelijkenis met al die leiders in de ratrace viel me meteen op.

Waarom doen we dat als ondernemer? Hamsters kan ik het nog vergeven, maar waarom kiezen zoveel slimme managers toch voor die zware en zinloze Sisyphusarbeid?

Het is de waan van de dag die regeert. Gekluisterd aan het hamsterrad lossen we continu problemen op zodat de zaak blijft draaien. Kortetermijndoelstellingen slorpen alle aandacht op.

Op het einde van de dag wringen we ons los van ons bureau en racen we huiswaarts. Moe en onvoldaan.

En bezorgd. Want iedereen weet dat je je bedrijf strategisch moet voorbereiden op de uitdagingen van de toekomst, maar waar haal je de tijd vandaan om een heldere visie te creëren?

By failing to prepare you are preparing to fail (Franklin)

 

Visie impacteert niet alleen de verre toekomst

Misschien denk je: chill, zo’n vaart zal het niet lopen met die toekomst. We leven NU, toch?

Wist je dat het gebrek aan een heldere toekomstvisie jouw leven NU al knap lastig maakt? Schrijnende taferelen schotelden bedrijfsleiders ons voor in het Connect & Lead traject.

 

Ik herinner me Heidi’s frustratie, omdat ze vaststelde dat medewerkers elkaar ongewild dwarsboomden. Omdat zij als MT geen visie formuleerden, werkten managers noodgedwongen aan een eigen toekomstplaatje, met de beste bedoelingen. Zonder het van elkaar te beseffen stuurden ze hun mensen in tegengestelde richtingen.

 

Ook Dirk, deputy general manager bij Komatsu Europe, zag hoe gebrek aan visie het samenwerken bemoeilijkte. Want al deed iedereen zijn best, als niet alle neuzen dezelfde kant op staan, vallen conflicten, tijdverlies en energieverspilling niet te vermijden.

Bovendien voelde Dirk zich niet aan het stuur staan: “Dingen kwamen vooral op ons af. We maakten er het beste van, maar zonder heldere toekomstvisie worden mensen toch onzeker.”

Logisch, wie vertrouwt een kapitein die blind vaart?

 

De visie is het richtinggevend kompas

Tijdens hun Connect & Lead traject vonden de bedrijfsleiders de tijd, de tools en het zelfvertrouwen om gestructureerd na te denken over de lange termijn.

Voor hen staat het als een paal boven water: leiders moeten tijd maken om een visie uit te werken.

Het leverde hen onmiddellijk een aantal leuke neveneffecten op.

Het werken aan de langetermijnvisie voor Komatsu gaf Dirk vertrouwen in de toekomst. Vertrouwen dat ook afstraalt op de medewerkers. Het biedt een hoopvol perspectief, een geruststellend gevoel van zekerheid en een hoge mate van loyaliteit. Mensen stappen graag aan boord van zo’n schip waar de kapitein een duidelijke koers uitstippelt.

Bij Heidi werkt de toekomstvisie op elk moment als een richtinggevend kompas voor iedereen, van hoog tot laag in de organisatie. Die focus vergemakkelijkt de keuzes en verheldert de prioriteiten.

Samenwerken verloopt vlotter: iedereen weet waar je naartoe wil en iedereen weet wat te doen, zonder steeds vanalles aan de manager te moeten vragen. Voor Heidi betekent het een enorme tijdwinst en dé kans bij uitstek om eindelijk uit het hamsterrad te stappen.

 

 

Voor Dries, COO bij Excentis, haalde de ambitieuze toekomstvisie zijn knagend gevoel van stilstand weg. De visie werkt aanstekelijk. Ze inspireert en geeft mensen energie. Zo loodst ze Excentis weg uit te rustig kabbelend water, richting een boeiende oceaan vol schitterende mogelijkheden.

 

De stip op de horizon heeft geen vaste GPS-coördinaten

De wereld verandert voortdurend. Dat vraagt een continue alertheid om de toekomstvisie flexibel mee te laten bewegen. De visie is nooit ‘af’. Het blijft een uitdaging om er aandacht aan te besteden en je niet te laten vangen in het hamsterrad.

Alles begint bij de eerste stap. Heb jij helder wie je wil zijn en waar je naartoe wil als mens, als leider, als bedrijf? Lukt het je om je toekomstbeeld bij elke beslissing voor ogen te houden? Zit je op koers?

We klankborden graag met jou, om je visie scherper te krijgen of om te ontdekken welke stap jou dichter bij je toekomstdroom brengt.