...

Goed leiderschap volgens de bank

by

Onlangs kreeg ik een nieuwsbrief van de bank over ‘De 7 eigenschappen van goed leiderschap’.  “Want de beste bedrijven worden niet geleid door bazen maar door leiders.” Interessant dat ook de bank een duidelijke link ziet tussen leiderschap en het succes van een bedrijf. Nou, daar ging ik even voor zitten! Een moment droomde ik dat ze het over de 7 pijlers van ons leiderschapsmodel hadden… 🙂 Niet helemaal, ze haalden de mosterd bij een aantal bekendere namen. Interessant! Zo zag ik meteen de gelijkenissen én het verschil met onze aanpak.

Gelukkig delen we de mening

Alle elementen uit het artikel komen ook aan bod in ons leiderschapsmodel:

  • Visie (pijler 6)
  • Open communicatie (pijler 5: verkondigen)
  • Inspirerend rolmodel dat zorgt voor verbondenheid en vertrouwen zodat mensen kunnen groeien (pijler 4: verbinden)
  • Flexibiliteit (pijler 7: verruimd weten)
  • SMART doelen stellen en knopen doorhakken (pijler 3:verwezenlijken)

 

Goed leiderschap is ook dít

Wat ontbreekt en wat ons leiderschapsmodel wél toevoegt, zijn onze pijlers 1 en 2: “van binnenuit leiden” en “voelen: kundig omgaan met emoties”.  Dat is het unieke aan ons model. Net die elementen worden in het bedrijfsleven vaak onderdrukt. Toch zijn ze onontbeerlijk.

  • Van binnenuit leiden: Dit gaat over zelfkennis, je waarden, authenticiteit, (zelf)vertrouwen. Authentiek leiderschap vraagt dat je jouw innerlijk waardenkompas volgt. Dat je in alle rust blijft staan ook in hectische stress-situaties. –> Dát creëert vertrouwen. Mensen weten wat ze aan je hebben en kunnen op je rekenen.

 

  • Kundig omgaan met emoties is al even noodzakelijk. Emoties mogen er absoluut zijn, ook op het werk. Emoties sturen jouw gedrag én dat van je collega’s!  Hoe beter je de impact beseft, hoe wijzer je er kan op reageren. Als je je puur laat leiden door je emoties, geef je het stuur uit handen. Don’t! Zelf-leiderschap is de basis voor teamleiderschap.

 

Ontdek het zelf helemaal gratis

Typisch voor onze aanpak in al onze trajecten is nu net dat we ook grondig aan de slag gaan met die 2 pijlers. Uit onze ervaring blijkt dat dat het verschil maakt tussen managers en leiders. Wil je meer weten over ons leiderschapsmodel en hoe jij er je voordeel kan uit halen om een beter leider te worden?

Test je leiderschap

Ontdek waar jouw grootste potentieel ligt om te groeien als mens en leider.

Inclusief praktisch e-book 'De 7 pijlers van succesvol leiderschap'.

 

Volg ook het webinar waarin we je leiden door de 7 pijlers van succesvol leiderschap.
Je ziet in wat de gevolgen zijn voor jezelf, je team en je organisatie als 1 van de pijlers niet sterk staat. Je onderzoekt in jouw specifieke situatie welke pijler jij zelf best nog verder ontwikkelt. Je krijgt tips en praktische handvaten zodat je direct concreet aan de slag kan en snel de voordelen van een sterkere pijler in de praktijk ervaart.

Na het webinar zei Stefan Joris, leidinggevende bij de politie:”Het zet me aan tot nadenken. Ik zie nu waar ik als leider kan aan werken. Ik weet wat te doen.”

Webinar: Zo word je een beter leider

Schrijf je nu gratis in!

We leiden je door 'De 7 pijlers van succesvol leiderschap'.

Feedback: van hels naar hemels

Ontdek wat feedback geven nu zo moeilijk maakt en waarom je toch beter wel vaak genoeg feedback geeft.

Inclusief bewezen 4-stappen model

Download ons magazine nu en maak van feedback jouw ticket to heaven: de weg naar succesvoller samenwerken en betere resultaten zonder harder te werken.