+32 476 25 27 56 info@intentif.be

Els Suvée getuigt hoe Anticimex groeit naar meer vertrouwen en beter samenwerken

by

Toen Els Suvée in 2018 startte als HR manager bij Anticimex, merkte ze snel de uitdagingen waar deze sterk groeiende organisatie mee worstelde.

De uitdagingen van een sterk groeiende organisatie

Tal van overnames zorgden voor een amalgaam van verschillende culturen en werkwijzes. Door de snelle groei liep alles niet meer zo gesmeerd.

In het verleden werden niet altijd de juiste afspraken gemaakt, wat zorgde voor onbegrip en wantrouwen tussen medewerkers en directie.

Veel leidinggevenden waren gewoon de beste techniekers die doorgroeien in hun rol, zonder ondersteuning op het vlak van leiderschap. Ze hadden vaak moeite om lastige boodschappen te brengen en vermeden liever alle conflict.

Naar een sterker leiderschap en meer

Samen met de managing director Christophe Gyselinck besloot Els om het leiderschap te versterken in de brede zin van het woord. Els kende Intentif reeds van een traject bij haar vorige werkgever, waar ze gecharmeerd werd door de zeer praktische werking.

Eén van de succesfactoren van het traject was de actieve deelname van het directiecomité met de managing director zelf. Zij gingen de direct leidinggevenden voor in het traject.

De directieleden zagen zich al snel groeien als team. Hier en daar werden quickwins gehaald die het enthousiasme deden toenemen.

Helaas ziet Els afdelingen op verschillende snelheid vooruit gaan: “Dat hangt sterk af van de leidinggevende van het team. Stapt die er voluit in, dan vliegt het team ook vooruit.”

Het vraagt dan ook heel wat tijd en energie van de leidinggevende om er samen met het team mee aan de slag te blijven. Goede voornemens verwateren snel. Anderzijds werden sommige dingen een vaste gewoonte.

De vertaling naar de praktijk

Met de directie definieerden we de huidige en de nodige organisatiecultuur en de leiderschapsstijl die daarbij nodig is.

Om het traject duurzaam te integreren in de dagelijkse werking doorheen de hele onderneming, vertaalden we dat naar gewenst gedrag in de ‘Anticimex fundamenten’. Dit is een leidraad die het gedrag beschrijft dat we binnen de Anticimex cultuur en waarden visie verwachten.

Samen met de medewerkers maken we dat nu concreet voor elke functie: Hoe blijf je ambassadeur als technieker op het moment dat een klant kritiek uit? Hoe ga je om met een klacht bij de binnendienst als je de klant centraal wil stellen?

Els geeft tevreden aan:”Mensen beginnen te geloven dat er wat beweegt, dat Anticimex echt voor bepaalde waarden als ownership wil staan. Ze beginnen te zien dat we ook daadwerkelijk doen wat we beloven.

Onze ultieme droom is een cultuur te laten leven waarin mensen elkaar aanspreken als er iets minder loopt. Dat medewerkers elkaar daarin ondersteunen en in volle vertrouwen zonder angst ‘kritiek’ kunnen aanvaarden om er iets mee te doen en te groeien.”

“Het vertrouwen herstellen vraagt tijd”, bekent Els.

De geheime formule

Els vindt het bijzonder krachtig hoe het traject start vanuit jezelf:

“Je zet jezelf voor de spiegel en deelt dat met anderen. Dat zie je weinig in andere trajecten.  Daar krijg je meestal een klassikale opleiding waar je je persoonlijk profiel en enkele mooie modellen en wat oefeningen krijgt zonder meer.  Bij Intentif vertrekt het bij de vraag ‘wie ben ik en op welke manier pak ik de dingen aan’ en dat wordt dieper uitgewerkt, zodat je weet waar je op mag inzetten.”

Elke sessie start met een typisch rondje wat erg gewaardeerd werd:”We kijken dan terug naar wat er de voorbije maanden speelde. Daar komen vaak dingen naar boven die open en eerlijk besproken worden. Duurt dat 2 of 3 uur, dan is dat zo, het creëert een belangrijk momentum als basis voor de rest van de sessie.

Dat geeft een heel ander gevoel dan dat je in een klas zit en nog wat slides te verorberen hebt. Het vraagt tijd om die reflectie te hebben over jezelf en over hoe we functioneren als team en hoe we overkomen bij andere medewerkers. Daarvoor moet je kunnen stilstaan en afstand nemen.

Dat lukt nog beter als we in tweedaagses werken. Dan ga je echt uit je dagelijkse activiteiten weg. Bovendien creëren de informele avonden samen een sterkere band met het team.”

Work in progress mét resultaten

Het traject vroeg heel wat tijd en energie de voorbije 2 jaren, het is nog steeds werk in uitvoering, maar de resultaten mogen best al gezien worden, geeft Els aan:

Beter samenwerken

“De manier van samenwerken met de directie is een heel stuk vooruit gegaan. Doordat iedereen zich ervan bewust is dat je open mag zeggen wat niet goed werkt, werden heel wat heikele punten aangekaart. Als gevolg vergaderen we nu veel efficiënter. We werken gestructureerd en beslissen vlugger. We durven meer prioriteiten stellen. Vroeger sprongen we op alles zodat we te veel hooi op de vork namen en dus onze afspraken niet konden nakomen.

Leidinggevenden krijgen nu de nodige ondersteuning zowel van Intentif als van hun eigen leidinggevenden en dat loopt goed.

Integratie na overname

Het traject heeft ons enorm geholpen met de integratie van de medewerkers van SGS en andere firma’s. Die mensen hebben de openheid en manier van communiceren met elkaar heel hard geapprecieerd.

Aantrekkelijk voor sollicitanten

Sollicitanten vertellen ook meer en meer dat ze via via hoorden hoe menselijk Anticimex omgaat met de medewerkers. Ook de focus op duurzaamheid werkt aantrekkelijk voor bachelors in dierkunde e.d.  Meer dan vroeger gaan medewerkers mee op zoek naar nieuwe collega’s via de ‘refer a friend’ campagne.

We zien het de komende jaren positief evolueren als we ons fundament met de waarden en de visie verder concreet kunnen uitdragen.

Het verschil maken op de markt

We zijn nu de grootste in de markt.  Het is belangrijk dat we het verschil maken. Daarvoor zetten we in op onze medewerkers zodat kwaliteit, service gerichtheid en samenwerken ons net gaan onderscheiden van onze concurrenten.

Zoals ik al zei, het gaat niet puur over leiderschap op zich, maar over alle neuzen in dezelfde richting hebben rond hoe we als organisatie willen omgaan met elkaar en de omgeving.

 

Mensen ondersteunen loont de moeite

We hebben het erg gewaardeerd dat Intentif meedenkt in de organisatie. Het gaat verder dan de ontwikkeling van leiderschap, Intentif begeleidt ook in het concreet maken, zoals de juiste communicatiestijl hanteren, de nodige acties bepalen om de cultuur te realiseren enz.

En ja, er hangt een prijskaartje aan en de ROI is niet onmiddellijk zichtbaar. Het is moeilijk om de winst op lange termijn tastbaar te verwoorden, maar die is er absoluut wel. Het gaat uiteindelijk ook een stukje over hoe je mensen ondersteunt. Dat wordt steeds belangrijker in de toekomst. Mensen gaan daarom voor een bedrijf kiezen. Ik vind dat we met Intentif al heel wat verwezenlijkt hebben. We zijn er nog niet, er is nog een mooie weg te gaan samen.”

Wil jij ook een (h)echter team dat krachten bundelt en doelstellingen haalt? We bespreken graag persoonlijk hoe we jou en je team kunnen helpen.