...

Waarom feedback geven als alles goed gaat zo belangrijk is

by

Als alles goed gaat is feedback overbodig?

Waarom feedback geven als het goed gaat zo belangrijk is, ondervond ondernemer Koen zelf in zijn snel groeiend bedrijf. Je herkent de uitdaging wel: als leidinggevende heb je het druk en je aandacht gaat vaak naar die personen die bijsturing nodig hebben. Ervaren medewerkers waar je een goede verstandhouding mee hebt,  daar geef je vanzelf minder feedback aan, toch?

Geen goede beslissing, zo vertelde Koen me tijdens één van onze coachings in het leiderschapstraject. Als bedrijfsleider startte hij jaren geleden met een handjevol medewerkers. Het bedrijf met een familiale sfeer groeide snel, ook door overnames. Koen is erg begaan met mensen en wil dat iedereen zich thuis voelt in de organisatie. Met een 40-tal medewerkers kon hij moeilijk dagelijks zijn persoonlijke babbel blijven doen.

Het wekelijks overleg met Patrick, één van de anciens, schoot er dan ook het eerst bij in. Het leek niet echt nodig. Als ervaren verkoper kon hij perfect zelfstandig werken. Koen en Patrick hadden door de jaren heen een schitterende verstandhouding opgebouwd. Ze kenden en vertrouwden elkaar.

Mindere verkoopsresultaten, feedback te laat

Op een bepaald moment merkte Koen dat de verkoopsresultaten eigenlijk onvoldoende waren. De drive leek er wat uit bij Patrick. Koen vergoelijkte dat eerst, wetende dat Patrick het thuis niet zo makkelijk had met een nieuwe baby.

Na een tijd ging Koen er toch verder op in. Uit de gesprekken met Patrick bleek dat ze uit elkaar gegroeid waren. Patrick leek niet mee geëvolueerd te zijn met alle veranderingen binnen het groeiende bedrijf. Zonder het te beseffen was een kloof ontstaan, die leidde tot veel frustraties en onbegrip.

Na heel wat gesprekken begrepen ze elkaars situatie. Vol begrip en in een goeie verstandhouding besloten ze de samenwerking te beëindigen. De afscheidswoorden van Patrick bewezen dat de relatie nog goed zat:”Misschien kom ik ooit wel terug.”

Toch feedback, ook als het goed gaat!

Koen trekt hieruit de volgende les:”Vanaf nu maak ik echt tijd voor geregeld overleg met iedereen. Ik weet nu waarom feedback geven zo belangrijk is als alles goed gaat. Misschien was het wel anders verlopen als die feedback er was geweest. Dan had ik tijdig kunnen ingrijpen en Patrick helpen aanpassen.”

Nog meer kennis en tips in ons e-zine

In ons e-magazine noemen we feedback de “stairway to heaven”. Zowel een compliment als verbeterende feedback helpen om sturing en richting te geven, wat ook nodig blijft als het goed gaat. Het zorgt dat je de voeling behoudt en dat de relatie sterk blijft.

Download ons gratis e-zine en ontdek nog meer wat feedback zo belangrijk maakt.

Met het inbegrepen 4-stappen plan wordt waardevol feedback geven een pak gemakkelijker én effectiever voor jou.

 

Van harte,

Petra en PascalPetra Van Hoorde en Pascal De Veirman

Feedback: van hels naar hemels

Ontdek wat feedback geven nu zo moeilijk maakt en waarom je toch beter wel vaak genoeg feedback geeft.

Inclusief bewezen 4-stappen model

Download ons magazine nu en maak van feedback jouw ticket to heaven: de weg naar succesvoller samenwerken en betere resultaten zonder harder te werken.