Lauwe reacties op jouw enthousiaste visie
Heb je het al meegemaakt dat je dolenthousiast je nieuwe toekomstvisie uit de doeken doet en dat je MT maar lauwtjes reageert? Geen paniek, dat betekent niet meteen dat ze je visie afkeuren. Dat ontdekte Steven (CEO) tijdens een groeitraject samen met zijn MT.
Een toffe kerel…
Steven is een tof, optimistisch man, een bruisend vat vol ideeën. Hij komt met iedereen goed overeen. Hij wou de visie van het bedrijf future proof maken en vroeg ons hem en zijn MT daarbij te begeleiden.
Niet geloofwaardig…
Tijdens de eerste workshop merkten we onderhuidse spanningen op in het team.
Na enkele gerichte vragen kwam de aap uit de mouw. De collega’s konden zich misschien wel vinden in de visie die Steven verkondigde. Alleen geloofden ze er niet in, omdat ze uit ervaring wisten dat hij vaak met alle winden meewaait.
De steeds wisselende prioriteiten wogen zwaar voor de meesten. Hun CEO is een gedreven visionair die overal opportuniteiten ziet. Dat leidde tot vele onafgewerkte projecten die telkens moesten wijken voor nieuwe projecten, tot grote frustratie van het team.
Steven’s geloofwaardigheid had een stevige knauw gekregen.
Goede voornemens volstaan niet
Steven was verrast. Hij had deze feedback al zo vaak gehoord en dacht dat hij daar al aan gewerkt had.
Het team bevestigde dat hij altijd open staat voor feedback en vol goede intenties beterschap belooft. Alleen blijkt in de praktijk dat hij er niet in slaagt die belofte na te komen.
Intussen was een zekere gelatenheid ontstaan in het team. Waarom steeds dezelfde feedback geven als er toch niets verandert?
Als Steven dan een nieuwe visie aankondigt, gelooft men eigenlijk dat die ook wel weer snel afgevoerd zal worden.
Stilstaan om sneller vooruit te gaan met je visie
Steven nam de feedback ter harte en ging in enkele individuele coachingssessies op zoek naar de onderliggende redenen van zijn gedrag.
Hij zegt oprecht dat hij het anders wil en als puntje bij paaltje komt doet hij het toch niet anders, hoe komt dat toch?
Hij ontdekte dat hij eigenlijk diep vanbinnen geloofde dat hard werken het allerbelangrijkste was.
Steeds bezig zijn met nieuwe dingen, van hier naar daar lopen met een propvol agenda, zo hoort dat voor een bedrijfsleider, dacht hij.
Met enige tegenzin begon hij lege blokken in zijn agenda in te plannen.
Hij gebruikte de ‘vrije’ tijd voor zelfreflectie en om dingen uit te denken zonder er helemaal operationeel in te duiken.
Het was even wennen, maar hij zette door. Snel werd duidelijk dat hij vanuit rust veel meer toegevoegde waarde bracht als bedrijfsleider. Hij leerde zich minder snel te verliezen in de impulsen van het moment.
Hij ging bedachtzamer weloverwogen keuzes maken. “Kiezen” zag hij niet langer meer als synoniem voor “kansen laten liggen”. Door minder hooi op de vork te nemen kon hij ook opvolgen wat hij beloofde, zodat er uiteindelijk meer werk verzet werd.
Vertrouwen in de visie
Het team merkte effectief verandering in het gedrag van Steven. Hij herwon hun vertrouwen. Het enthousiasme keerde terug in het team.
Dat was het moment om Steven’s visie verder vorm te geven en samen met het MT te vertalen naar een gepaste strategie. Steven’s persoonlijke bijdrage inspireerde de andere MT leden nu. Zijn enthousiasme werkte aanstekelijk.
Er ontstond een nieuwe bruisende energie die mensen verenigde en hen op een plezante manier liet samenwerken.
Zie jij de hordes?
Het volstaat dus niet om met enthousiasme een visie te verkondigen. Mensen kiezen wie ze volgen als leider.
Soms heb je persoonlijk een paar hordes te nemen eer mensen je vertrouwen als leider.
Zie jij jouw hordes? We bespreken het graag met jou in een persoonlijk klankbordgesprek. Gratis. Online.
Stuur gewoon een berichtje om het aan te vragen of gebruik onderstaande knop.