It takes a team to win. In voetbal én in je organisatie. Wat een prachtige demonstratie zagen we daarvan in de kwartfinale van de Champions League op 14/8/2020. Die beruchte zaterdag speelden 2 voetbalmonumenten Barcelona en Bayern Munchen tegen elkaar. De Duitsers overklasten de Spanjaarden met een snoeiharde… 8-2. Ontdek wat het verschil maakte tussen deze wereldspelers, wat ook voor jou als ondernemer bepalend is voor de graad van jouw succes.

Hoeveel vedetten ook, je wint pas door hecht teamwerk

Een voetbalanalist gaf aan dat elke voetballer het beste van zichzelf geeft eens hij aan de bal komt. Dan kan hij schitteren en daar doen velen het voor.

Het grote verschil is echter dat spelers van een succesvol team ook zónder balbezit constant in beweging zijn. Door kilometers te lopen zonder bal creëerde Bayern open ruimte voor de medespelers. Zo maakten ze de teamgenoten aanspeelbaar en werkten ze samen naar de teamoverwinning.

It takes a team to win.

Vedetten in je team kunnen interessant zijn. (H)echt teamwerk biedt echter meer garantie op succes. Dat maakten de topvoetbalploegen confronterend duidelijk.

De impact van de coach op de resultaten van het team?

Topspelers worden beter met een goede coach. De coach stimuleert het team om naar het afgesproken doel toe te werken (individueel én als team), om voor elkaar te werken en telkens opnieuw het teambelang boven eigenbelang te plaatsen.

De topspelers van de Spaanse voetbalgrootmacht werkten niet voor elkaar. Ondanks een team vol vedetten gingen ze daardoor kansloos onderuit. In een bedrijf is dat niet anders. Daar neemt de leider de plaats in van de voetbalcoach.

Vraag jezelf als leider af:

  • Als jij met je team een jaardoel zet, focust elk teamlid daar constant op? Op elk moment en bij alles wat ze doen?
  • Helpen jouw teamleden elkaar om de afgesproken (individuele en team) doelstellingen te behalen of streven ze naar individuele successen?
  • Zetten jouw teamleden de bedrijfs- en afdelingsresultaten boven het eigenbelang?
  • Als teamleden fouten maken, stimuleer je ze dan om te leren? Of worden ze met de vinger gewezen? Of neem je hun werk over “zodat het zeker goed gedaan is”?

Coaches don’t play.

Op het voetbalveld is het iets makkelijker: als voetbalcoach kan je niet overnemen van een speler. Vele leidinggevenden daarentegen blijven de moeilijkste taken zelf opknappen omdat hun medewerkers dat “nog niet kunnen”.

Leiders trappen in deze valkuil als ze zich niet bewust zijn van hun eigen drijfveren én de gevolgen. Vaak neemt een leider eigenlijk over omdat z.hij daar voldoening uit haalt om te ‘schitteren’. Of omdat z.hij te ongeduldig is. Of omdat z.hij niet graag de controle uit handen geeft. Of omdat z.hij zich belangrijk en goed voelt als z.hij de medewerker “helpt”.

Hoe dan ook: coaches don’t play, ook niet in een bedrijf! Taken overnemen remt de groei van het teamlid af. Zo leert niemand bij. Zo blijven teamleden sterk afhankelijk van de leider, die het steeds drukker krijgt.

Maak je tijd om als leider het verschil te maken in je bedrijf?

Veel voetbalcoaches mislukken. Ook een bedrijfsteam leiden is niet evident. Kortetermijndoelstellingen boycotten soms je goede voornemens om aan de lange termijn toekomst te werken. Je teamleden stimuleren om te groeien en het beste van zichzelf te geven en tegelijk de afgesproken doelstellingen op korte én lange termijn halen, dat is een hele uitdaging.

Vaak wordt tijdsgebrek als excuus aangehaald. De druk en uitdagingen lijken zo groot dat er geen tijd is om mensen te stimuleren in hun groei. Vervang eens ‘dat er geen tijd is’ door ‘dat het geen prioriteit is’ in die zin? Klinkt het dan nog aanvaardbaar voor jou…? Een voetbalteam zonder coach, hoeveel kans geef je dat team?

Een goed leider kiest de juiste prioriteiten.

Als je geen tijd vrij maakt voor je mensen, ben je geen coachend leidinggevende. (Wat dan wel…?) Dan krijg je het volgende:

  1. Je team blijft afhankelijk van jou. Je hebt een onvoldaan gevoel omdat je meer voor hen zou willen betekenen, zodat ze meer zelf in beweging komen en steeds verbeterkansen zoeken.
  2. Je neemt te veel werk op je eigen schouders en delegeert nauwelijks. Je werkt te weinig aan de toekomst omdat je opgeslorpt bent door dagelijkse operationele zaken. Je hebt het onbehaaglijke gevoel dat je te weinig bezig bent met een strategische lange termijn visie.
  3. Je wordt geleefd. Van werk/privé balans is weinig sprake. Door stress heb je een kort lontje en ben je nergens op je best. Je hebt te weinig tijd voor ontspanning. Je voelt je schuldig omdat je er niet genoeg bent voor je partner en je kinderen.
  4. Het frustreert je dat je voortdurend brandjes blust. Je holt achter de zaken aan en speelt niet proactief in op wat er op je af komt. Je gaat geïrriteerd en ontevreden naar huis.

Wil je rustiger, creatiever en effectiever leidinggeven?

Wil je een team dat zorgt dat alle dagdagelijkse dingen op rolletjes lopen zonder jouw tussenkomst?

Wil je een betekenisvol leider zijn met een visie die het essentiële verschil maakt op de lange termijn, zodat je de toekomst onbezorgd tegemoet ziet?

Wil je vol vertrouwen van binnenuit anderen inspireren het beste uit zichzelf te halen en te schitteren als team?

Kies voor persoonlijke ontwikkeling en groei als coachend leider!

Met het unieke Intentif leiderschapstraject “Connect & Lead” maak je je los van het operationele, zodat je meer kan focussen op strategischer zaken. Daardoor oefen je meer invloed uit op de krijtlijnen van je bedrijf in de toekomst, zodat je meer rust en voldoening voelt omdat je werkt aan de dingen waarmee je een wezenlijk verschil kan maken op het grotere geheel op lange termijn.

Je wordt een kei in motiveren en inspireren van je medewerkers zodat ze gestimuleerd worden om hogere doelen te stellen en zich verder te ontwikkelen en als team steeds beter presteren.

Je leert anders denken en beter reageren op stressvolle situaties, zodat je veerkrachtiger wordt en je beter in je vel voelt. Dat straalt ook af op mensen in je omgeving, zowel thuis als op het werk, zodat de omgang met elkaar op een aangenamer, ontspannen manier verloopt.

Regelmatig starten we nieuwe trajecten op, zowel in-company op maat als in open opleiding. Wat past best voor jou? We bespreken het graag persoonlijk: vraag je klankbordgesprek aan en ontdek waar jouw grootste verbeterkansen liggen.

Tot gauw?

Pascal & Petra

Ik vraag mijn klankbordgesprek aan