...

Naar een waardengedreven bedrijfscultuur, zo doe je dat!

by

Het belang van een sterke waardengedreven bedrijfscultuur

Hoorde je al wat er gebeurde op onze events ‘waardevol waardenvol ondernemen’? Tijdens de rondetafels waren er levendige discussies rond het belang van een waardengedreven bedrijfscultuur en rond het verband tussen de waarden van het individu en de bedrijfswaarden. (Onderaan lees je hoe het er in de ideale cultuur uitziet.)

We schrokken toch soms wel een beetje van sommige uitspraken. Voor velen bleken waarden in hun organisatie vooral theoretische woorden zonder betekenis in de praktijk.

Jammer. Een gemiste opportuniteit. Want uit onderzoek blijkt dat een sterke waardengedreven bedrijfscultuur een kritische succes factor is, goed voor meer productiviteit, creativiteit & innovatie, veerkracht en vertrouwen. Allemaal zaken die je belangrijk vindt, toch?

Dat onderzoeksresultaat past perfect binnen het kader van onze huidige wereld.  Er is steeds meer vraag naar duurzaam maatschappelijk verantwoord ondernemen met oog voor de langetermijn toekomst van de hele planeet. Weg met die focus op de kortetermijn winst van een select groepje. In Corona tijden wordt dat des te prangender.

Wie bepaalt nu de bedrijfscultuur?

De leider bepaalt de cultuur met zijn/haar bewust of onbewust gedrag.
Om tot een waardengedreven bedrijfscultuur te komen, is dus persoonlijke groei van de leider nodig naar een hoger zelfbewustzijn.
Dat vraagt zelfkennis: inzicht in de eigen kwaliteiten en uitdagingen en beperkende overtuigingen.

In onze opleidingen leer je je beperkende overtuigingen loslaten. Dan pas kan je je echt laten leiden door waarden en niet meer door jouw (onbewuste) angsten. Dan kan je sturen.

Zelfleiderschap gaat vooraf aan teamleiderschap. Het start dus bij jou als leider.

Van waarden naar meer-waarde in de praktijk

Waarden betekenen pas een meer-waarde als ze geïntegreerd zijn in de dagelijkse activiteiten van iedereen in de organisatie.
Dit betekent dat je er voor zorgt dat:

  • de waarden door iedereen gekend en begrepen zijn
  • er geregeld in de dagelijkse werking naar de waarden gerefereerd wordt
  • de waarden ingebed zitten in de (evaluatie)processen
  • het gedrag van de leiders de waarden ten allen tijde weerspiegelt (en zeker in crisis!)

Op ons waardenevent vertelde Katty Duville van ESQ Solutions vol vuur hoe ze daar concreet in slaagt tijdens teammeetings, in de selectie- en evaluatieprocedures, bij klantenbezoeken, bij prospectie, …  Wie zich niet in lijn met de waarden gedraagt, wordt er op aangesproken. Het publiek smulde. Zo waar en zo doorleefd, dat voelde je gewoon. Dat geeft goesting om ook zo’n waardengedreven bedrijfscultuur te ontwikkelen!

Wat is de link tussen persoonlijke waarden en bedrijfswaarden?

Laten we bekijken wat een sterke waardengedreven bedrijfscultuur bepaalt, dan vind je het antwoord zelf.
Voor een sterke waardengedreven bedrijfscultuur zijn 3 zaken cruciaal:

  1. Het gedrag van elk individu en specifiek van de leider is in lijn met de waarden.
  2. Structuren, processen, regels en systemen van de organisatie stemmen overeen met de waarden.
  3. Er is groepssamenhang: het doel en de waarden van de organisatie matchen met het idee dat elk individu daarover heeft.

Zoniet, dan gaat er veel energie verloren aan conflicten en frustraties. Er ontstaat een gebrek aan focus, onduidelijkheid over het doel, mensen kunnen zichzelf niet zijn (= energievreter!), vanuit angst kiest men voor eigenbelang,…  waardoor het volle potentieel van medewerkers én dus de organisatie niet bereikt wordt.

Om dat te voorkomen helpen we je graag bij het ontwikkelen van de gewenste waardengedreven bedrijfscultuur. In een gratis klankbordgesprek bespreken we met plezier wat de nodige stappen zijn voor jouw specifieke situatie.

Wil je er eerst meer over weten?

Vraag je gratis e-book aan

Ja, ik ontvang graag het e-book
“Op weg naar een succesvolle bedrijfscultuur”