...

Waarom doe jij wat je doet ?

by

Waarom doe jij eigenlijk wat je doet ? Goeie vraag, die mij werd gesteld !

Weet jij het voor jezelf ?

Ik probeer mijn  antwoord te geven én ik stelde de vraag ook aan mijn zakenpartner (die tegelijk ook mijn levenspartner is, wat wel wat uitdagingen oplevert, maar daar gaat het hier nu niet over 🙂 )

Ik doe wat ik doe vanuit mijn zoektocht naar ZIN en diepgang, naar IETS BETEKENEN niet alleen voor mezelf en mijn familie en vrienden , wel ook voor de wijdere omgeving en de maatschappij in het algemeen.

30 jaar heldere ratio

Dat is niet altijd zo duidelijk geweest. De eerste 30 jaar van mijn leven was ik me daar totaal niet van bewust. Ik focuste enkel op carrière vanuit een heel rationele hoek. Het was helder en duidelijk en simpel eigenlijk : hard studeren en keihard werken om hogerop te geraken. Er broeide wel iets, want ik bleef steeds op zoek naar nieuwe uitdagingen en geraakte snel uitgekeken op een job.

Het rammelde…

Alles ging in een stroomversnelling aan het schudden toen ik mama werd. Het klassieke dilemma deed zich voor : ik wou als goede mama meer tijd doorbrengen met mijn kinderen én ik wou toch ook blijven inzetten op mijn carrière. En ik wou minder operationeel managen en meer strategisch impact hebben. Stilaan druppelde het gemis aan zingeving door : waar ben ik mee bezig ? Is dat het nu ?

Via een personal coaching traject kreeg ik zicht op mijn echte behoeften en uitdagingen. Ik gooide alles open. Het leidde tot een sabbat van 7 maanden. De wildste ideëen speelden door mijn hoofd : fotografie, juwelenontwerp, freelance consultancy,… Een vroege midlife crisis, lachte mijn leidinggevende destijds bij IBM.

Op zoek naar zingeving

Ik hakte de knoop door : na 14 jaar IBM en  7 maanden sabbat ging ik aan de slag in de non-profitsector, waar ik een management positie vervulde dichter bij huis. Het maatschappelijk zinvol zijn kwam dichterbij. Gek genoeg bleef ik even lang weg van huis, ook al had ik minder transporttijd nodig. En ook gek genoeg : ik bleef me verliezen in het operationele. Ik holde van meeting naar meeting en werd geleefd. Ik kwam amper toe aan het uitvoeren van mijn  to do’s uit de meetings. De stress liep even hoog op als vroeger. Ik botste thuis, ik botste met mijn leidinggevenden, ik botste met sommige teamleden.

De confrontatie met het inzicht

Dus besloot ik een ander bedrijf op te zoeken. Ik wou absoluut aan de slag in een beschutte werkplaats en slaagde daar ook in. Daar vond ik helemaal de gezochte maatschappelijke meerwaarde door mensen met een beperking te leiden bij zinvol werk. Helaas, ook daar verviel ik in een zeer operationele uitvoerende modus.  Hier had ik niet voor gekozen ! Tegelijk werd me duidelijk dat ik in dezelfde valkuil liep in verschillende bedrijven, dus IK moest zelf veranderen.

Ik waagde de sprong en kocht samen met mijn partner hotel-seminariecentrum Het Leerhof. Het eerste jaar was ontnuchterend en enorm confronterend voor mij:  ik leerde dat ik het echt niet allemaal moederziel alleen kon bolwerken, ik leerde dat delegeren en outsourcen een absolute must is. Al mijn uitdagingen kwam ik onverbiddelijk tegen. Mijn wilskracht hield me lang overeind, tot mijn lichaam protesteerde en me enkele dagen in bed gijzelde. Het dwong me het anders aan te pakken. Wat een zegen ! Want door te moeten leren loslaten, delegeren, strategisch te werken aan een toekomstvisie, zo ontdekte ik stukje bij beetje de invulling van mijn echte DROOM.  Al die tijd lag die eigenlijk binnen handbereik via Intentif, het bedrijf van mijn partner.

Mijn levensmissie

Ik vond mijn levensmissie én kan die nu vervullen als mede-zaakvoerder bij Intentif. Alles valt op zijn plek, mijn talenten én uitdagingen komen van pas :

In de leiderschapstraining en -coaching kan ik mijn TALENTEN inzetten :  mijn intellect, mijn jarenlange management ervaring, mijn inzicht, mijn analytisch denken, de kracht om structuur aan te brengen, mijn diepgang, mijn gave om aandachtig te luisteren tussen de regels, mijn streven naar continu groeien en leren,…

Tegelijk connecteer ik met mijn eigen UITDAGINGEN : geleefd worden, te operationeel bezig zijn, verkeerde prioriteiten stellen, te hard en te resultaatsgericht optreden onder stress, te weinig aandacht voor de mens door de enthousiaste drive naar resultaat, te weinig fun en plezier integreren, tijd nemen om echt te voelen en in te leven,…. Ik herken het makkelijk bij anderen én ik leer zelf elke dag bij uit elke training en coaching hierrond.

Dit is mijn droom, hiermee draag ik iets zinvols bij aan de wereld. Door mensen tot ZELFINZICHT te leiden, door hen aan te zetten tot BEWUST zelf KEUZES MAKEN en het opnemen van hun eigen VERANTWOORDELIJKHEID, door hen te laten groeien in INNERLIJK LEIDERSCHAP, door hen te leren succes te boeken op een mensgerichte verbindende manier, daardoor bouw ik samen met hen mee aan een betere wereld in verbinding met zichzelf en de ander.  Het leidt tot betere resultaten, tevredener klanten, gelukkiger medewerkers én gelukkiger leidinggevenden. Die dragen deze positieve stemming ook uit in hun privé omgeving, dus op die manier deint VERBINDEND LEIDERSCHAP steeds meer uit over de hele maatschappij.

Petra

 

Wil jij ontdekken waar jij nu de meeste kansen tot betekenisvolle groei laat liggen?

Vraag vandaag nog je klankbordgesprek aan!

en ontvang tips waar je meteen mee aan de slag kan om moeitelozer betere resultaten te halen en meer voldoening te ervaren.