...

Filip werd coachend leider en zag zijn resultaten met 10% stijgen

by

We leerden Filip Waegeman kennen bij de start van het Intentif groeitraject op maat van zijn bedrijf, Anticimex. Hij is een erg joviaal en goedlachs man. Een geëngageerd en hard werkende directeur, verantwoordelijk voor 6 teams in Vlaanderen.

Samen gingen we intensief aan de slag. Het klikte meteen tussen ons. Door al zijn capaciteiten kregen we al snel contact met zijn uitdagingen. Van nature vermijdt hij liever conflicten. Onbewust speelde een grote innerlijke drive om graag gezien te worden. Dat maakte het moeilijk voor hem om heldere afspraken te maken en consequent op te volgen. Mensen aanspreken op hun gedrag en hun engagement vragen, hulp aanbieden en samen groeien, dat waren geen evidente stappen.

De coachings waren dan ook soms confronterend voor Filip. Vastbesloten om te groeien, keek hij toch gemakkelijk in de spiegel, zonder weerstand. In het begin paste hij de nieuwe inzichten iets te drastisch toe. Zijn medewerkers spraken hun ontevredenheid uit in de Intentif training. We stimuleerden hen die feedback rechtstreeks aan Filip te geven. Samen stuurden we direct bij, met oog voor resultaten én de relatie tussen Filip en zijn team. In de weken en maanden erna hadden we voortdurend contact (telefonisch, online, face2face). Soms ging het fout, dan leerde Filip eruit en deed door. Op een bepaald moment merkte een medewerker in een overleg op: “Filip, jij coacht op de Intentif manier.” Een mooier compliment kon hij niet bedenken.

 

Als je een innerlijke drive hebt om leuk gevonden te worden (dat je mensen je graag zouden zien), besef dan dat je dwaalt. Die drive beperkt je enorm in je rol. Als leider hoor je enkel bekommerd te zijn om respect van je mensen.

 

Coachend leider oogst team engagement

Als je nog weet welke afspraken je eerder maakte en je volgt op wat je mensen rond die afspraken hebben gedaan, dan kom je snel bij hun leerpunten. In het beste geval (jouw objectief) zien ze die zelf in. Vraag dan wat jij voor hen kan betekenen op dat leerpad. Groei samen. Coaching is een fundamentele skill voor elke manager en voor elke leider. Een coachend leider heeft een grote impact op de prestaties, op de cultuur en op de resultaten van een bedrijf.

Eens leiders vanuit een dagelijkse gewoonte coachend leiden, creëren ze meer focus, durf en meer veerkracht. Zo groeien leiders en hun teams naar een samenwerking met meer resultaat en minder hard werken. Dan blijft het plezant voor iedereen – iets wat Filip heel belangrijk vindt.

Hoe komt het dat zo weinig managers coachend leiden?

De meest genoemde drogreden is tijdsgebrek. De druk en uitdagingen zijn zo groot dat er geen tijd is om mensen te stimuleren in hun groei? Je bedoelt dat het geen prioriteit is?

Een goed leider onderscheidt zich op twee vlakken: hij neemt de juiste beslissingen en maakt zijn mensen beter.

Als je geen tijd kan vrij maken voor je mensen, bedenk dan dat je als niet-coachend leidinggevende het volgende zal oogsten:

  1. Je team wordt erg afhankelijk van jou
  2. Je neemt te veel werk op je eigen schouder en delegeert dus weinig
  3. Je dreigt de focus te verliezen op je eigen leven en werk (belangrijke en/of strategische taken)

Wil je rustiger, creatiever en effectiever leidinggeven?

Wil je als leider zelf minder brandjes blussen en een team ontwikkelen dat het autonoom redt, ook zonder jouw dagelijkse operationele tussenkomst?

Maak je de coachende leiderschapsstijl eigen!

Met het unieke Intentif programma pas je de inzichten rond coachend leiderschap onmiddellijk toe in je professionele en persoonlijke realiteit. In de leiderschapstrajecten verwerf je de tools om minder hard te werken, meer op de belangrijke zaken te focussen en meer impact te hebben. 

Regelmatig starten we nieuwe trajecten op, zowel op maat in-company als in open opleiding. Wat past best voor jou? We bespreken het graag persoonlijk: vraag je klankbordgesprek aan – volledig vrijblijvend natuurlijk.

 

Wil jij ontdekken waar jij nu de meeste kansen tot betekenisvolle groei laat liggen?

Vraag vandaag nog je klankbordgesprek aan