Op basis van complementaire competenties en een goed gevoel breng je een aantal mensen samen in een MT en we geloven dat die goed gaan samenwerken en elkaar versterken, yeah right !

Kleine verschillen uitspreken vermijdt ontploffingen

Mensen verschillen in ervaring, achtergrond, voorkeuren, persoonlijkheid, aspiraties, … waardoor interactie en samen werken per definitie voor misverstanden zorgt. We hebben al snel de perceptie dat iets niet goed zit, echter: wat doe je daarmee ?! We spreken die verschillen niet gemakkelijk uit tegen elkaar. Herken jij dat ook ? Het hoeft niet altijd over grote conflicten te gaan hoor, ik pleit ervoor om kleine zaken die niet goed voelen simpelweg uit te spreken. Waardoor de ander beseft hoe jij de interactie ervaart en daar mee verantwoordelijkheid kan voor nemen:

Hilde, ik voel je enthousiasme en tegelijk heb ik het gevoel wat onder de voet gelopen te worden.

Spreken we die kleine zaken niet uit, dan worden die groter. Een klein misverstand gaat al snel irriteren en zal je na verloop van tijd gaan frustreren. Je gaat je anders gedragen in interactie met die persoon, waarop ook de ander weer reageert.. je groeit verder uit elkaar en samenwerking wordt alsmaar moeilijker. Je stevent af op ontploffingen maar wil die liefst vermijden, het stapelt op en… juist! Zo brengen we veelal onnodig onherstelbare schade aan en komen we met ons team op een punt dat we aan de slag moeten ! Herkenbaar ?!

Het zag er nochtans zo fantastisch uit

We hebben complementaire competenties, een goed gevoel, we zouden er samen een succes van maken, ons bedrijf op de kaart zetten en veel succes en centen oogsten. We droomden hetzelfde en kijk wat we doen?!

Het verhaal van vele teams en ook van het MT van een snel groeiende Belgische KMO die vorige week in een eerste tweedaagse aan de basis van hun samenwerking en hun bedrijfssucces werkte: eerlijke en open feedback !

Intense basistweedaagse

De tweedaagse was zeer intens, gaven alle deelnemers aan. De energie liep bij momenten hoog op, om dan weer helemaal weg te vloeien. Een proces dat zich bleef herhalen. De eerste dag was nog wat aftastend en gaandeweg groeide het gevoel van veiligheid. Men vond de moed om gevoeliger onderwerpen aan te snijden. De frustratie was soms tastbaar aanwezig én men was zo vasthoudend om die ook uit te spreken en samen op zoek te gaan naar begrip, aanvaarding en heldere afspraken voor de toekomst.

Pascal De Veirman: “In elk MT heb je collega’s die door omstandigheden (tijdelijk) minder toegevoegde waarde brengen dan de anderen. We horen daarover heldere afspraken te maken en onder elkaar uit te spreken hoe dat wordt beleefd. Zoniet ontstaat frustratie en dat is dé energieverslinder bij uitstek. Energie die je absoluut nodig hebt om doelstellingen te halen en het afgesproken plan te realiseren.”

Inzichten in praktijk omzetten

Na de tweedaagse voelde elke betrokkene dat hij/zij nog wat verwerkingstijd nodig had. Er was veel gezegd en nog niet alles was geplaatst. Iedereen was ervan overtuigd dat ze op de goede weg waren. Na enkele dagen belden ze dat ze het groeitraject wouden verderzetten en dat ze zich ook on the job verder wouden laten begeleiden.

De CEO schreef: “de tweedaagse zindert nog na en we voelen dat er een verschil is tussen een inzicht verwerven en je gedrag wijzigen. We voelen ook veel goede moed en geloven dat we er nu zullen doorgeraken. Het is echter moeilijk om in overleg te blijven, als je er niet in slaagt om je intenties ​waar te maken. We weten dat het dan zeker belangrijk is om door te zetten, alleen, dan vallen soms zo ongemakkelijke stiltes.”

We kunnen onze ervaringen meer uitspreken tegen elkaar en voelen dat we elkaar zodoende beter gaan begrijpen. Gisteren hoorde ik mijn collega’s tegen elkaar zeggen:

Peter, we stapten in dit gesprek met de intentie elkaar beter te begrijpen en te leren kennen hé. Ik heb niet het gevoel dat we daarin aan het lukken zijn ? Wat vind jij ?

Die simpele uitspraak maakte veel los en wat volgde gaf me veel energie. We zijn op de goede weg en nog zeker niet op onze bestemming.

Kiezen voor duurzaam bedrijfssucces

Naast het teamtraject wil de CEO deelnemen aan Intentif’s leiderschapsjaartraject. Dit alles met één motivatie: duurzame stappen zetten als MT-lid, als MT-team én als bedrijf ! We weten allemaal dat bedrijfssucces een gevolg is van een goed draaiend team. Deze leider beseft dat een goed draaiend team een gevolg is van een krachtige CEO die in staat is om de juiste fundamenten aan te brengen en daar in voedend contact met het team, dagelijks aan verder bouwt. Daarvoor is zelfkennis nodig en de wil om te leren uit elk gesprek dat niet het gewenste effect heeft. Dat zijn de leiders waarvoor Intentif een geschenk is voor zichzelf én hun bedrijf.

Kies jij als leider voor duurzaam bedrijfssucces ? Investeer dan in je bedrijf, en voeg je bij de groep die in september opstart.

Vlot betere resultaten halen met je team ?

Kies voor groei als leider en mens.