Onlangs las ik een facebook post van mijn vijftienjarige dochter die zoveel wijsheid bevat dat elke leidinggevende er wat kan van leren !

Ze schreef over haar ervaringen met ons paard. Lees verder, je merkt ongetwijfeld de parallel wel op met mensen, teamwerk en  leidinggeven !

Over vechten en baas zijn

Mijn dochter en het paard zijn beiden koppige pubers. Het paard Fabon bleek de baas. Dochterlief wou na 6 maanden geduld eindelijk wel eens deftige sprongen vooruit maken. Tegen een koppig paard dat haar aanviel en pijn deed, ging ze hard tegen hard vechten. Zij wou immers oooook baas zijn. Als ze beiden doodop waren van het vechten, ging het even goed. Dat was telkens van korte duur.

Over blijven oefenen zonder resultaat…

Ze volgden samen les basis dressuur, ze begonnen elkaar te begrijpen, de band groeide. Maar niet genoeg : bij het echte paardrijden en jumping lukte het niet. De gewenste resultaten bleven uit

Over lastigaards vervangen.. met hetzelfde resultaat…

Teleurgesteld besloot mijn dochter naar een pony over te schakelen, hopend op meer plezier en minder stress. Helaas… na 2 dagen en een hersenschudding rijker bleek dochterlief ook hard tegen hard te vechten tegen de pony.

Over doelgericht doorvechten…

Het is haar natuurlijke voorkeur : snel vooruitgang boeken, doelgericht werken, doorvechten. Na veel coaching én veel rustig oefenwerk op de grond begreep ze dat dat een goeie ingesteldheid is zolang het niet te extreem wordt…

Over SAMENwerken en respect opbouwen…

Dankzij de rustige begeleide oefeningen leerde dochterlief veel bij rond de principes van samen te denken met je paard en respectvol om te gaan met elkaar. Ze leerde zelfs praten met het paard. Hoe meer ze daarin groeiden, hoe minder de klemtoon lag op vooruitgang en doelen halen.

Over ander gedrag van de leider en onbeschrijflijke voldoening

Onlangs beleefde dochterlief één van de mooiste momenten ooit. Ze reed rustig paard met de pony en het paard liep ook in de weide. Na 10 minuten liep het paard quasi hysterisch op de pony af.

Dochterlief besloot heel bewust om niet zoals vroeger te trekken en te sleuren aan de pony en om het paard niet boos weg te jagen. Bewust koos ze ervoor om paard en pony te strelen en zachtjes toe te praten.

Het resultaat is hartverwarmend en oh zo leerrijk : na een paar minuutjes liep het paard rustig naast de pony, die dochterlief supervoorzichtig droeg, zonder gebok, zonder gesteiger. Dochterlief vond het een onbeschrijflijk gevoel :  het paard dat zo voorzichtig en respectvol met haar omging en de pony de nodige ruimte bleef geven. In rust, zonder enige strijd.

Mensen zijn net als paarden : je bereikt meer door begrip dan getrek en gesleur

Lesson learned :

als het ‘lastig’ is met je medewerker, ga niet in gevecht, ga niet trekken en sleuren

leer elkaar beter kennen en begrijpen

laat jullie coachen en begeleiden

de samenwerking loopt daarna als vanzelf en topresultaten zijn verzekerd 

PS: weet dat een medewerker vervangen niets verandert, als jouw eigen gedrag niet verandert !

(Auteur:Petra Van Hoorde – naar de originele post https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=527863850897895&id=100010228540866)

Vlot betere resultaten halen met je team ?

Kies voor groei als leider en mens.