Erger jij je ook soms over je medewerkers ?

Foeter jij vaak binnensmonds (en in worst case scenario ook wel eens niet meer alleen binnensmonds…) op je medewerkers ? Je wil wel delegeren, alleen lijken ze het zonder jou niet goed genoeg te doen ? Of ze staan toch nog om de haverklap aan je bureau omdat ze zelf geen beslissing durven nemen ? Ben jij het zat om continu routinezaken toch te moeten controleren en bijsturen, terwijl je  zou wensen dat die dagdagelijkse zaken zelfstandig opgenomen worden door je team, zodat jij tijd krijgt voor “the real important stuf” ?

De verantwoordelijkheid van een succesvol leider

Sorry als het hard klinkt, als leider kies jij daar zelf voor. Niet bewust misschien, ok. Toch heb JIJ de touwtjes in handen. Finaal beslis jij met wie je samenwerkt. Zelfs als je niet zelf de sollicitaties behandelt, dan nog heb jij impact op het personeelsbeleid, toch? Finaal beslis jij hoe je medewerkers opgeleid worden. Zelfs als talent development gedelegeerd is aan iemand uit je team, dan nog keur jij het impliciet goed als je het laat gebeuren.

Foeteren of verbeteren?

Lukt het toch niet zoals je zou wensen ? Blijven ze dezelfde fouten maken ? Blijven ze onvoldoende verantwoordelijkheid nemen ?

Bekijk eens of jij en je leidinggevend team voldoende contact hebben met de talenten én uitdagingen van de medewerkers ?

Krijgen medewerkers kansen ? Worden ze aangemoedigd om hun talenten aan te wenden en aan te scherpen in hun job of krijgen ze alleen maar afkeuring en misprijzen te verwerken als ze fouten maken  ? Wordt het juiste kader gecreëerd waarbinnen mensen kunnen groeien ?

Ja, kijk maar naar jezelf in eerste instantie  : hoe behandel jij een MT lid dat een blunder heeft begaan ? Veel kans dat dat MT lid zijn eigen teamleden op dezelfde manier zal behandelen. Stemt dat jou gelukkig ? Of wil je het toch liever anders ? Dat anders zijn zal jij eerst zelf moeten demonstreren…!

1+1=3 als je succesvol samenwerkt

Een succesvol leider werkt graag samen met mensen en is niet enkel uit op eigen pluimen op de hoed. Zo’n leider beseft dat één plus één drie is in een succesvolle samenwerking !

Een succesvol bedrijf bouw je niet op twee schouders, teamwork is cruciaal. Ook al ben je eerder ontgoocheld geweest, het blijft de enige weg naar groei en succes.  Alleen kan je een eind komen, maar vroeg of laat bereik je de grens. Zonder hecht teamwerk hypothekeer je de groei en het succes van je onderneming.

Weg met je ego : Vorm een complementair team

Daarom verzamelt een succesvol leider een gemotiveerd team medewerkers met complementaire talenten. De leider mag dan nog over all-round talenten beschikken, niemand is expert op elk domein. Durf je ego opzij te zetten en toe te geven waar een ander beter in is. Het is een teken van wijsheid en kracht.

Pas als je als leider weet welke competenties sterker aanwezig dienen te zijn, kan je een optimaal team van medewerkers vormen. Als de teamleden in vertrouwen hun competenties volop kunnen aanwenden, ontstaat een onevenaarbare hefboom voor garantie op fantastische bedrijfsresultaten. 1+1 wordt dan nog zoveel meer dan 3 🙂

  1. Geef je medewerkers kansen en moedig hen aan hun talenten aan te wenden (en aan te scherpen) in hun job
  2. Trek mensen aan met talenten waarover jij niet of minder beschikt
  3. Zorg voor een bedding van vertrouwen

Wil je meer leren over hoe deze kenmerken van een succesvolle leider te integreren in je dagelijkse leven ? Start met een leiderscan:

Vlot betere resultaten halen met je team ?

Kies voor groei als leider en mens.