Naar een High Performance Organisatie dankzij VISIE

High Performance Cultuur

In een vorig artikel beschreven we dat er een sterke correlatie bestaat tussen high performing organisaties en hun bedrijfscultuur.

Een High Performance Cultuur wordt gekenmerkt door

  • Heldere en consistente visie
  • High performance leadership
  • Effectief talent management
  • Uiting in het dagelijks gedrag van de mensen

 

Het belang van een heldere VISIE

Organisaties met een gedeelde en doorleefde visie presteren aantoonbaar beter. Visie is de toekomst die je met je organisatie wilt creëren: datgene waar je klanten en je mensen in de organisatie voor warm lopen en waarop de organisatie haar toekomst richt.

Echte leiders zijn “PLAATJESMAKERS” : zij zien het DROOMbeeld in de toekomst al voor zich waar anderen vastzitten in de huidige realiteit. Hun visie biedt stakeholders een mooi toekomstperspectief.

Daarom zijn echte leiders ook “PRAATJESMAKERS” : zij vertellen het verhaal van hun ambitieuze doch niet onmogelijke droom en slagen erin anderen te enthousiasmeren en aan te steken. Anderen gaan erin geloven en zijn gemotiveerd om mee te werken aan het realiseren van de droom. Helemaal niet “eerst zien en dan geloven dus”, maar eerst geloven om dan echt te zien !

De visie geeft richting en zin aan medewerkers. Maar een visie werkt slechts krachtig en inspirerend als het vertrouwde gedrag van de leider gealigneerd is met de visie. Anders komt de visie ongeloofwaardig en onrealistisch over. Een sterke visie wordt op alle manieren uitgestraald door de leider. Zoniet, is het een loze slogan die afbreuk doet aan het leiderschap.

Het ontwikkelen van een krachtige veelbelovende visie is een belangrijke taak van de CEO, ook al wordt die daarin bijgestaan door het hele team. Een toekomstbeeld zien lukt niet als je verdrinkt in dagelijkse operationele activiteiten ! Het vraagt dat je alert bent voor veranderingen om je heen, dat je voelsprieten uitstaan, dat je vrij bent om creatief om te gaan met wat je waarneemt. Als je dagelijks bezig bent met crisisjes oplossen, is er geen tijd om te dromen over de lange termijn.

Slaag jij erin je voldoende vrijheid en ruimte toe te kennen om de levensnoodzakelijke VISIE voor je bedrijf te ontwikkelen ? Wil je hiervoor oprecht naar jezelf kijken als leider, naar je sterktes en je uitdagingen ? Dan nodigen we jou vriendelijk uit te komen proeven van verbindend leiderschap op één van onze evenementen

Zet alvast een eerste stap in jouw persoonlijke ontwikkeling en ontvang gratis feedback, doe onze leiderscan:

Vlot betere resultaten halen met je team ?

Kies voor groei als leider en mens.