Peter Callant, CEO van Callant Verzekeringen en Financieel Advies, startte samen met 6 andere CEO’s Intentif’s leiderschapstraject voor ondernemers in 2016. In dat jaar stond hij ook aan de wieg van een leiderschapstraject op maat met zijn team. We delen graag zijn persoonlijk getuigenis met jullie !

Het verschil maken : waarde(n)vol ondernemen

Peter vertelt:
“In elk bedrijf zijn er 3 manieren om het verschil te maken t.o.v. concurrentie:

1.  Strategie
2.  Innovatie
3.  en tot slot de sociale architectuur
Hoe doe je dat nu precies ?  Ik verklaar me nader : Door waardevol te ondernemen of de waarde van “waarden” te (h)(er)kennen, door integriteit  als hoogste goed te installeren in je bedrijf, door te samen’en’ met  alle medewerkers naar een gezamenlijk hoger doel toe d.w.z. de missie, visie en ambitie van het bedrijf.

Om dit te realiseren deed Callant Verzekeringen een beroep op Intentif. Met behulp van Insights en MPA profielen (MetaProfileAnalysis)  gingen we met het team op zoek naar positievere en energievollere verbinding met elkaar, op zoek naar elkaar beter begrijpen en voelen.

Het uiteindelijke doel is veelzijdig:  een effectievere HR structuur, doeltreffender leiders, gelukkige medewerkers, optimale talent ontwikkeling, blinde vlekken checken, een open feedback cultuur installeren,… m.a.w. waarde(n)vol ondernemen ten voeten uit dus.

Jezelf ontdekken

Naast het traject samen met mijn team,  volg ik voor mezelf ook een intensiever CEO jaartraject, samen met CEO’s van andere bedrijven.
Omdat ik mezelf nog meer wil ontdekken om zo een nog authentiekere leider te worden. Om te groeien tot een mooie CEO in een mooi bedrijf met allemaal mooie mensen 🙂

Ik geloof sterk in de waarde van investeren in jezelf én je medewerkers,  dat geeft heel veel positieve energie.  Zelfkennis is het begin van alle wijsheid.  Even vertragen, jezelf nog beter leren kennen, dat is belangrijk om later efficiënter te versnellen. Even een pitstop nemen, tijd nemen voor meer verbondenheid met je medewerkers, dat voelt fantastisch, leuk en inspirerend !

Allen dienen we veel meer onze binnenkant te ontdekken, je ziel of de onzichtbare zijde,  om nog gelukkiger en efficiënter te samen’en’ met onze kinderen, partner, vrienden en collega’s.

Ontdek jezelf, zo kan je nog meer inzetten op je talenten en sterke punten. Ik ben ervan overtuigd dat je ’t je niet zal beklagen.
Ontdek de ander, leer ook andere profielen en mooie mensen begrijpen. Het verrijkt je als mens.

Een coach kan je hierbij helpen 

Zijn we ons wel bewust van onze blinde vlekken?  Of leven we vooral onbewust ? Voor mij is het al langer duidelijk. Iedereen heeft hiervoor een coach nodig.

Soft skills worden belangrijker dan feiten en kennis, dus het wordt tijd dat alle bedrijven veel meer inzetten op empathie, verdraagzaamheid, enthousiasme, positieve energie, respect, samen werken,…

Zorg voor medewerkers, klanten en bedrijf

Om al deze redenen voert Callant Verzekeringen als “soul made” onderneming  een HR beleid waar alle stakeholders even belangrijk zijn. We streven naar 360° zorgzaamheid of gemoedsrust voor de medewerkers, de klanten én het bedrijf.
Omdat niemand wil tewerkgesteld worden in een verlieslatend bedrijf.
Omdat de klant onze reden van bestaan is.
Omdat enkel gelukkige medewerkers zorgen voor tevreden klanten.
That’s the spirit !

Glijdende werkuren, better minds@work, fit@work, een leuke eetplek, yoga@work, after work drinks, deeltijds werken, opleiding,… allemaal leuk en essentieel voor veerkracht en een goede work life balance, maar het hoger doel is bezieling op het werk.
Work life balance is een eerste stap in de goeie richting. Los laten en autonomie geven aan je medewerkers stijgt al een niveau hoger. Inspireren tot gezamenlijk delen, beleven en bevorderen van de missie, de kernwaarden van het bedrijf en verbindend leiderschap, dat is het ultieme doel.  Dit heet BEZIELING op het werk. Uit mijn ervaring blijkt dat Intentif  je kan helpen dit te verwezenlijken.

Verbindend leiderschap

Eigenlijk is het net  zoals de sterren aan de hemel : Je ziet ze, ze geven je richting, maar je kan ze niet vastnemen.
Verbindend leiderschap is de opdracht van elke dag, telkens weer, het houdt nooit op, blijven inspireren is de boodschap.
Een hele uitdaging, maar de moeite waard : ik beloof iedereen die hiervoor voluit gaat een gelukkiger ‘zijn’, minder ego en meer authenticiteit, een trotse organisatie met mooie effectieve en gelukkige mensen, wat uiteindelijk toch de essentie is van het leven. Geluk leidt tot succes, niet alleen voor jezelf, ook voor al je medewerkers in alle lagen van je bedrijf.

Succes ermee!

Geboeid? Geïnteresseerd om jezelf beter te leren kennen en je bedrijf vooruit te helpen? Dan nodigen we je graag uit om:

  • de eerste stapjes te zetten samen met andere ondernemers op één van onze evenementen
  • een gratis klankbordgesprek aan te vragen. Niet voor watjes, zoveel is zeker !
  • Alvast te starten met een GRATIS leiderscan: test jouw leiderschap (deze leider scan geeft je inzicht in jouw kwaliteiten en uitdagingen als verbindend leider).

Vlot betere resultaten halen met je team ?

Kies voor groei als leider en mens.