Als ik het over coaching heb, krijg ik vaak reacties als : “Dat is niets voor mij”, “Ik mankeer niets”, “Ik heb geen therapie nodig!”. Uiteraard antwoord ik steevast dat coaching helemaal geen therapie is en dat iedereen wel gebaat is bij de begeleiding van een Coach. Mensen horen die uitleg wel, maar de vraagtekens blijven. Er is nog steeds veel onduidelijkheid over coaching.

Wat is coaching nu eigenlijk ?

Coaching is een begeleiding tussen twee of meer mensen waarbij je als Coach de Coachee naar een hoger niveau brengt en het beste uit zichzelf leert halen. Business coaching is geen therapie, geen traumawerk, geen helen van het verleden… Een Coach biedt je een oplossingsgerichte begeleiding die je helpt om stappen te zetten, vooruit te gaan, patronen te doorbreken en nieuwe horizonten te exploreren.

Op die manier gezien is het eigenlijk altijd zinvol een Coach naast je zijde te hebben, als klankbord, spiegel, gids, die jou door middel van vragen stil laat staan bij jouw kern en wat belangrijk is voor jou. Je leert zelf je eigen kernwaarden ontdekken waardoor je keuzes leert maken die echt bij jou passen. Je leert een strategie ontwikkelen waarbij je je persoonlijke en professionele doelen makkelijker kan realiseren. Je komt in je kracht te staan waardoor je terug de passie en gedrevenheid voelt om jouw idealen na te streven. Met andere woorden, je wordt terug de architect van jouw leven.

Coaching brengt inzicht

In een ideaal scenario start je met Coaching wanneer je merkt dat je de controle over jouw leven verloren bent en het gevoel hebt dat je geleefd wordt. Een treffend voorbeeld : Een dame contacteert me  omdat het professioneel niet zo goed loopt. Ze is niet meer gelukkig in de job die ze doet en wil ontdekken waar haar passie werkelijk ligt.
Tijdens de eerste sessie  gaan we aan de hand van een persoonlijkheidsmodel na wat haar interne drijfveren zijn en waar ze tegenaan loopt. We brengen samen haar sterktes en valkuilen in kaart en ontdekken zeer snel waar ze de controle over zichzelf verloren is.
Drie weken later vraag ik haar naar haar passies en haar dromen, waardoor ze in contact komt met wat ze echt wil gaan realiseren. We ontdekken ook haar kernwaarden en wat er belangrijk voor haar is en we komen tot de slotsom dat haar persoonlijke waarden niet overeenkomen met de waarden van de organisatie waar ze voor werkt. Behoorlijk confronterend… Ik geef de dame de raad mee om deze inzichten te laten doorwerken en geen fundamentele beslissingen te nemen.
Tussen de tweede en derde sessie ontvang ik een aantal mails waarin ze me duidelijk aangeeft dat het heel lastig voor haar is om zich nog langer aan te passen aan de normen en waarden van de organisatie en dat ze zichzelf veel tekort doet door zich continu aan te passen.
Tijdens de derde sessie exploreren we hoe het voor haar zou zijn om te blijven werken voor haar huidige werkgever, in dezelfde functie of een andere functie, of hoe het zou zijn mocht ze andere horizonten exploreren waarbij haar persoonlijke waarden wel volop mogen aanwezig zijn. Terug een vrij confronterende sessie…  De dame gaat naar huis met het besef dat zij keuzes zal moeten maken als zij het leven wil leiden waar ze naar verlangt.
In de vierde sessie werken we toe naar duidelijkheid in de warboel van gedachten, we versterken de motivatie zodat zij de knopen kan doorhakken.
De volgende coaching staan we stil bij het actieplan zodat de dame haar persoonlijke én professionele doelen kan realiseren.
Een paar weken later zien we elkaar terug : deze dame is volop aan het leven, ze vaart haar eigen koers. Drie maanden later kunnen we in het follow-up gesprek in alle vertrouwen en dankbaarheid aan elkaar meegeven dat het een super traject is geweest.

Coaching brengt vraagtekens én antwoorden

Een ander voorbeeld: Een heer meldt zich aan omdat hij zich niet meer kan vinden in zijn functie als CEO. Hij weet niet of hij nog langer CEO wil zijn, of hij iets nieuws gaat opstarten, of hij nog wat verder doet, … Veel vraagtekens.
Na het intake gesprek blijkt al gauw dat de man zijn passie in het product dat hij verkoopt verloren is. Ik stel hem de belangrijke vraag : ‘Hoe kan jij een bedrijf vertegenwoordigen als je niet meer achter de kern van jouw bedrijf staat ?’. Een doordenker voor de man !   Ik vraag de heer als huiswerk om  stil te staan bij alle positieve aspecten van zijn product en de meerwaarde ervan voor zijn klanten.
In de tweede sessie komt de man met stralende ogen mijn praktijk binnen. Door de denkoefening ging hij terug de schoonheid van zijn product inzien, hij praat opnieuw met passie over zijn business. Slechts één vraag, slechts één denkoefening bracht zoveel op gang bij deze bedrijfsleider !

Ook een Ferrari heeft af en toe een onderhoud nodig !

Coaching kan je best vergelijken met een onderhoud van jouw wagen. Zelfs voor de meest performante auto ga je om de zoveel km langs het tankstation. En om de 20.000 km laat je preventief in de garage alles nakijken om te zorgen dat je bolide  blijft vooruit gaan. Je laat je Ferrari toch niet zonder water of olie rijden tot hij helemaal stil valt ? Met Coaching is het net hetzelfde : gun het jezelf om preventief stil te staan bij wat voor jou belangrijk is, maak bewust gerichte keuzes, wees de architect van jouw leven !

Veel succes in het leiden van het leven dat jij wil ! Wil jij op dat pad verdere stapjes zetten? Dan nodigen we je graag uit om:

  • de eerste stapjes te zetten samen met andere ondernemers op één van onze evenementen
  • een gratis klankbordgesprek aan te vragen. Niet voor watjes, zoveel is zeker !
  • Alvast te starten met een GRATIS leiderscan: test jouw leiderschap (deze leider scan geeft je inzicht in jouw kwaliteiten en uitdagingen als verbindend leider).

Vlot betere resultaten halen met je team ?

Kies voor groei als leider en mens.