De vierde dimensie, niet zomaar een boek…

Zoals het past bij mijn streven naar efficiëntie heb ik tijdens mijn recente citytrip naar Nantes in Bretagne (heuse aanrader !) het nuttige aan het aangename gekoppeld : twee dagen vol proeven van eeuwenoude cultuur en prachtige natuur werden afgesloten in bed met een boek waarop ik mijn kersverse speedreading kennis  toepaste. Multitasking zonder rendementsverlies, integendeel 🙂 …

Proefobject van dienst was het boek ‘De vierde dimensie’ van Hans Peter Roel, met als ondertitel ‘Toeval bestaat niet’. Als ik meegeef dat dat nu net al jaren ook mijn rotsvast geloof is, dan snap je waarom ik dit boek koos uit de honderden boeken in de bibliotheek van Het Leerhof !

Het boek heeft alle kenmerken van een ‘goed’ boek : het is vlot geschreven, het verhaal zet de lezer aan steeds verder te lezen én er zitten wijze levenslessen in. Luchtig aangenaam leesplezier gekoppeld aan groeien en leren, zeg nu zelf, wat wil een mens nog meer als tijdverdrijf ?

Waar een wil is, is een weg !

Eén van de voornaamste lessen uit het boek valt bovendien samen met mijn levensmotto “waar een wil is, is een weg!”. OK, het boek zegt het niet in die letterlijke bewoordingen, maar daar komt het wél op neer. In een notendop samengevat geeft het boek aan dat je jezelf een duidelijk (levens)doel dient te stellen. Focus is extreem belangrijk. Om je dromen te realiseren, is een bijna obsessief verlangen nodig dat voortkomt uit een innerlijk motief. Als je bereid bent alles te laten wijken voor het invullen van dit verlangen, als je bereid bent bestaande overtuigingen en gewoontes los te laten, komt er energie vrij, de “vierde dimensie” of het collectieve veld gaat je dan helpen om je doel te bereiken. In de volksmond interpreteert men dat echter vaak als ‘toeval’. Het zijn signalen om je juiste levenspad te volgen. Als je achter je levensdoel komt, ontstaat een diepe rust, samen met een sterk verlangen en energie om je levensdoel te realiseren.

De onschatbare kracht van de menselijke geest

De menselijke geest is onwaarschijnlijk sterk, dat geldt helaas zowel in negatieve als positieve zin. Wat je energie geeft, groeit en wordt realiteit, of dat nu negatief of positief is… Kies dus bewust waaraan je aandacht en energie besteedt, want je hoeveelheid energie is uiteraard beperkt. Wat je tegen jezelf blijft zeggen, ga je op den duur geloven. Onderschat de kracht van de (onbewuste) zelfsuggestie niet ! Dit geldt net zo goed op persoonlijk vlak als in bedrijven !

DOORZETTEN !

Natuurlijk zal je weerstand ontmoeten, uitdagingen, moeilijkheden om je doel te bereiken. Geef niet op, doorzetten is de boodschap. Dit vraagt moed en opofferingen. Overwin de tegenslagen op je pad in plaats van steeds nieuwe uitdagingen te kiezen. Wie kent niet die ene bedrijfsleider die om de haverklap van strategie verandert ? NIET DOEN!  Weet dat het 10.000 uren investering vraagt om ergens echt goed in te worden. Ben je bereid al die energie in je dromen te stoppen ?

En nog zoveel meer…

Het boek geeft nog een aantal lessen of ‘universele wetten’ mee, minstens even belangrijk. Ik kom er zeker op terug in een volgende blog. Doorzetten, focusen, écht iets willen, dat klinkt mij als muziek in de oren. De andere lessen vormen grotere uitdagingen voor mij. Niet zomaar focusen, maar focusen op je levensdoel, dat klinkt ingewikkelder, niet ? Ken jij je levensdoel ? Is je levensdoel in lijn met je professionele ambities ? Wat wil je echt, wat maakt jou echt gelukkig ? Hoe bereik je dat geluk ? Herken jij de hand van ‘het toeval’ daarbij ? Hoe kan je zelf zorgen dat ‘het toeval’ je nog een extra handje helpt ?  Ik herlees nog enkele passages in het boek en vat volgende keer voor je samen wat het boek erover vertelt !

Heb jij zin om er zelf voor te zorgen dat ‘het toeval’ je nog een extra handje helpt ? Dan en alleen dan nodigen we je graag uit om:

  • de eerste stapjes te zetten samen met andere ondernemers op één van onze evenementen
  • een gratis klankbordgesprek aan te vragen. Niet voor watjes, zoveel is zeker !
  • Alvast te starten met een GRATIS leiderscan: test jouw leiderschap (deze leider scan geeft je inzicht in jouw kwaliteiten en uitdagingen als verbindend leider).

Vlot betere resultaten halen met je team ?

Kies voor groei als leider en mens.