Peter De Roo is een ondernemer met een groot hart, een man met “mensgerichtheid” en “vriendelijkheid” als fundamentele persoonlijke en bedrijfswaarden. We leerden hem beter kennen in het eerste jaar van het open programma voor bedrijfsleiders en maakten kennis met een succesvolle niet-conventionele ondernemer. De meeste ondernemers hebben een eerste drive voor resultaat, Peter is op dat vlak fundamenteel verschillend én succesvol !

Peter bezielt een aantal bedrijven:

  • DE ROO schilder en decoratiebedrijf
  • 2 COLORA verfwinkels
  • een TENDE verkooppunten voor raamdecoratie, behang en tapijt

CEO bepaalt bedrijfscultuur

We zagen Peter in 2015 zaadjes planten, geduldig water geven en mooie vruchten oogsten: hij kreeg alsmaar meer contact met zijn diepere drijfveren en intenties, die hij vervolgens alsmaar bewuster ging uitdragen. Zodoende ontwikkelde hij een bedrijfscultuur van veiligheid, waarbinnen mensen alles kunnen zeggen en stevige banden worden gesmeed. Tegelijk zagen we hem contact maken met kwaliteiten die nog geblokkeerd zaten bij hemzelf en die ook binnen zijn team een stuk stroming ontnamen.

De best functionerende teams zien vele groeikansen

Dit komt erg veel voor: leiders en teams die het al goed doen zien nog talloze groeimogelijkheden. Anderen die belabberd samenwerken hebben het daar liever niet over en concentreren zich liever op het verder operationeel bezig zijn… Team DE ROO hoort bij de eerste categorie, voorafgegaan door zijn leider. De voorbije jaren zagen ze hun professionele banden evolueren naar vriendschapsbanden. Met deze evolutie kwam ook de mantel der liefde, werd nu duidelijk. Die verspreidde een berustende mist over de kritische observaties, scherpe waarnemingen, stimulerende bemerkingen… en zodoende misten ze vele groeikansen. Zo werd bijna onopgemerkt een sfeer geïnstalleerd die een valkuil betekent voor vele teams, namelijk: kunstmatige harmonie.

Feedback geven is goud !

Het team stond al ver bij aanvang van de tweedaagse. Als je sterker wenst te worden, dien je elkaar voedende feedback te geven. Die gedijt echter enkel op een basis van veiligheid en vertrouwen en die was al aanwezig bij hun aankomst !

Stilaan kreeg het team zicht op de vriendschapsbanden en de mantel der liefde. Men zag de groeikansen en kwam bij de weerstand tegen feedback geven en de vraag “hoe gaat hij/zij reageren als ik zeg dat…”. Eens duidelijk werd dat er een onderscheid is tussen feedback uit het hoofd en feedback uit de buik, vond men de moed om ervoor te gaan.

Feedback uit de buik vertrekt vanuit “ik geef om jou en gun het jou dat je inzicht verwerft in…”. Buik Feedback brengt de ontvanger bij een gevoel van dankbaarheid, wat de relatie sterker maakt. Laat je de vele kleine irritaties echter keer op keer  voorbij gaan en bedek je die met de mantel der liefde, dan stapelen die op. Op een gegeven moment kan dit tot een ontploffing leiden. De verwijten en/of beschuldigingen die daarbij horen komen uit het hoofd. Ze leiden tot weerstand bij de ontvanger en verzwakken de relatie.

Het team ging aan de slag met “buik feedback” en die kwam binnen bij de collega’s. De gesprekken waren erg rijk en maakten vele emoties los, die bestaansrecht kregen. De banden werden verder versterkt. Het team kreeg zicht op een patroon dat jarenlang was ingesleten en poetste dat in enkele dagen op.

CEO ontwikkelt en ziet zijn team deblokkeren

Peter nam volop deel aan het proces van feedback geven en krijgen. De concrete interacties gaven een beslissende impuls aan de mooie zaadjes die al een tijdje in bloei waren. Naast de warme mens, nam ook de zaakvoerder zijn plaats in en een nieuwe krachtige combinatie kreeg vorm. Opnieuw mochten we de ontwapenende gevolgen vaststellen in het team. Onze overtuiging werd nog maar eens waarheid: “als een bedrijf of team onvoldoende stroming kent, richt je dan op de leider, wetende dat elke blokkade die hij/zij in zichzelf weet op te lossen, zal leiden tot meer stroming in het team of bedrijf!

De nieuwe teamwerking verankeren

Niemand wil deze nieuwe en rijkere teamwerking kwijtraken. We geloven steevast dat dit team deze verrijkte teamcultuur zal onderhouden en aanhouden. We gaven hen vele kapstokken en huiswerk mee maar bovenal is ons geloof gebaseerd op de evolutie van de CEO: Peter De Roo. Peter zag in dat zijn natuurlijke flair een fundamentele eigenheid is die altijd zijn basis zal blijven, daarnaast mag nu regelmatiger ook de zaakvoerder in Peter aan het woord komen. Tal van teamleden hebben baat bij het juiste zetje in de rug, een daadkrachtig woord op de juiste plaats, … en ook dit zaadje vond meer en meer vruchtbare grond. Met de juiste toewijding en voldoende water krijgt DE ROO uitzicht op nieuwe en mooie vruchten. Veel succes samen !

Ben ji jook klaar om voor teamsucces te gaan? Dan en alleen dan nodigen we je graag uit om:

  • de eerste stapjes te zetten samen met andere ondernemers op één van onze evenementen
  • een gratis klankbordgesprek aan te vragen. Niet voor watjes, zoveel is zeker !
  • Alvast te starten met een GRATIS leiderscan: test jouw leiderschap (deze leider scan geeft je inzicht in jouw kwaliteiten en uitdagingen als verbindend leider).

Vlot betere resultaten halen met je team ?

Kies voor groei als leider en mens.